Smetanova Prodaná nevěsta ožívá

Divadlo pod Palmovkou uvádí originální verzi Prodané nevěsty, kde slaví českou hudební tradici. Příběh Mařenky a Jeníka, kteří musí překonat překážky, je plný romantické lásky i úsměvné ironie. Inscenace zahrnuje prvky vaudeville, burlesky a opery buffa.


Veselá slavnost v malebné vsi: Každý se těší na tradiční pouť, která přitahuje návštěvníky z blízka i daleka. Oslavy a radost naplňují srdce všech kromě jedné dívky - Mařenky. Její svět se totiž otřásá, jelikož se má vdát za muže, kterého nemiluje. Příběh zasnoubené nevěsty se stal lákadlem pro návštěvníky Divadla pod Palmovkou, kde Prodaná nevěsta zaznívá v nové, originální podobě a slaví českou hudební tradici.

Mařenčin milý Jeník věří v sílu jejich lásky a slibuje, že spolu překonají všechny překážky. Nicméně zde začíná komplikace příběhu. Kecal, lisý obchodník, se snaží svést Mařenku a udělat z ní nevěstu hloupého a koktavého Vaška. Jeník, lhostejný ke Kecalovým intrikám, uzavírá důmyslnou smlouvu, která by měla zajistit jeho sňatek s Mařenkou. Jak to celý zápletka dopadne? Kdo si nakonec vezme Mařenku? A co si o tom všem myslí sama nevěsta?

V této verzi Prodané nevěsty se Bedřich Smetana a libretista Karel Sabina nepokusili vytvořit zázračný a nedotknutelný památník našeho hudebního dědictví, ale spíše satirickou, komickou operu plnou nejen romantické lásky, ale také úsměvné ironie. Poměrně komplexní a originální inscenace zahrnuje prvky vaudeville, burlesky a opery buffa, které diváky smějící se i dojemných ponechávají ve svém zájmu.

Režisér Jakub Krofta šikovně kombinuje žánry a navrací Prodanou nevěstu k původním kořenům singspielu, včetně zpěvu svých postav. Hudební úpravy jsou dílem talentovaného skladatele Ivana Achera, který se bravurně vyrovnal s novým nastudováním. Navíc se výtvarně bohatá výprava Matyldy Kotlińské dostala do centra pozornosti, takže diváci z Palmovky zažijí skutečně nezapomenutelný zážitek.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy