3 + 1 tip, jak se naučit efektivně šetřit

Snažíte se spořit, ale i tak máte pocit, že vám mince takříkajíc proklouzávají mezi prsty?


Možná někde děláte chybu. Inspirujte se našimi tipy, jak efektivně šetřit, a zjistěte, jaké jsou výhody spořicího účtu, stavebního spoření nebo termínovaného vkladu.

1.Nastavte si reálný cíl 

Základním předpokladem spoření je stanovení si jasného a především reálného cíle. Než se pustíte do samotného spoření, měli byste mít tedy jasno v tom, jakou částku chcete naspořit a za jak dlouho jí chcete dosáhnout. Pro začátek však můžete vyzkoušet spořicí pravidlo 50/30/20. To v praxi znamená, že 50 % svých měsíčních příjmů použijete na výdaje za bydlení, stravu a další nezbytnosti. Další, 30% část můžete využít na zábavu, sport a cestování a zbytek si odložíte stranou. 

2.Vsaďte na spořicí účet

Pokud to se spořením myslíte vážně, bude nejlepší, když si založíte spořicí účet. Velkým lákadlem jsou výhodné úroky, liší se však podle výše uložené částky i vybrané bankovní instituce. A jak takový účet funguje? Spořicí účet si můžete založit buď jako samostatný produkt, nebo jako doplněk k běžnému účtu. Nespornou výhodou je fakt, že jeho zřízení i vedení vás nebude stát ani korunu.

Chcete-li spořicího účtu využít naplno, zasílejte si na něj každý měsíc určitou částku. Díky tomu se naučíte lépe spořit a zároveň se vám budou peníze zhodnocovat díky úrokům. 

3.Založte si stavební spoření

Již od malička si sníte svůj sen o vlastním bydlení? Na jeho splnění můžete začít pracovat už dnes. Stavební spoření je vhodnou volbou v případě, že si chcete dlouhodobě spořit a peníze následně investovat do koupě domu či bytu. Stavební spoření se těší velké oblibě především díky státnímu příspěvku, který činí až 10 % z ročně naspořené sumy. Maximální částka, na kterou můžete dosáhnout, je 2 000 Kč za rok.

Abyste na ni měli nárok, musíte si na stavebním spoření nastřádat alespoň 20 000 Kč ročně. Je jedno, zda si budete každý měsíc odkládat pravidelnou částku, nebo si na stavební spoření pošlete celý požadovaný obnos naráz. Nutností je však vytrvat ve spoření minimálně 6 let. Úroková sazba je přitom pevně stanovena na celé toto šestileté období. Po jeho ukončení můžete částku využít jak na investici do vlastního bydlení, tak i pro jiné účely dle vlastního uvážení.

Bonusový tip: Vyzkoušejte termínovaný vklad

Jestliže jste se rozhodli spořit každý měsíc určitou částku na svůj běžný účet, je to dobrý první krok na cestě k úsporám. Nicméně tam se vám peníze zhodnocovat nebudou. Další možností v oblasti spoření je termínovaný vklad. Ten oproti spořicímu účtu poskytuje vyšší zhodnocení peněz. Sjednává se na předem stanovenou dobu s pevnou úrokovou sazbou. Například Banka CREDITAS nabízí úrokovou sazbu ve výši až 1,60 % ročně, která zůstává stejná po celou dobu uložení vkladu.

Autor: Editor 1 Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy