Národní muzeum otevírá nejrozsáhlejší a největší stálou expozici novodobých dějin v Česku

Národní muzeum otevírá zcela novou expozici s názvem Dějiny 20. století výjimečnou jak svým rozsahem, tak i komplexností.


Na téměř 2000 m2 vypráví prostřednictvím bezmála 1000 exponátů příběh české moderní historie od první světové války až po vstup České republiky do Evropské unie.

Dějiny 20. století mají v naší historii zvláštní postavení. Jednotlivé události nás neustále ovlivňují a my se na ně odkazujeme. Současně ale dějiny 20. století žijí v našich vzpomínkách a ve vzpomínkách našich předků. Jsou neměnnou součástí naší paměti a našich zkušeností. Expozice Dějiny 20. století představuje vývoj v letech 1914–2004. Spíše než politické dějiny zachycuje proměnu společnosti v tomto období. Proto je expozice členěna na 4 základní části: veřejný prostor, tzv. „poloveřejný“ prostor představený koloniálem, továrnou či kulturním domem, soukromý prostor a politika. Všechny tyto části jsou propojeny a ukazují plastický obraz dějin 20. století. Představují život člověka v tomto období s jeho pozitivními i též mnohdy dramatickými a tragickými momenty. Současně je dodrženo chronologické členění, kdy za historické milníky jsou považovány roky 1918, 1945 a 1968. První světová válka hraje roli úvodu do dějin Československa a přeneseně také České republiky.

„Národní muzeum otevírá nejrozsáhlejší a nejkomplexnější expozici moderních dějin, jaká kdy byla v České republice vytvořena. Téměř tisíc unikátních předmětů na 2000 m2 vypráví příběh bouřlivého 20. století. Ukazuje životy obyčejných lidí i události, které změnily běh světa. Expozice využívá nejmodernější multimediální nástroje, aby návštěvníka doslova vtáhla do svého děje. Má ambici ukázat klíčové události naší moderní historie, ty pozitivní i ty negativní a též poutavým a interaktivním způsobem vzdělávat,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Pro expozici Dějiny 20. století je důležitý i výstavní prostor v Nové budově Národního muzea, kde 20. století prezentujeme. Od počátku 70. let až do roku 1992 zde sídlila Sněmovna národů Federálního shromáždění a následně vysílací studia Rádia Svobodná Evropa.

Na téměř 2000 m2 se návštěvníkům představí takřka 1000 sbírkových předmětů. Část z nich je prezentována v charakteristických prostředích pojatých scénograficky. Na jediném místě se ocitnete v zákopech první světové války, nostalgicky projdete několika dobově zařízenými byty a okolo typického koloniálu z konce 1. republiky se po schodech dostanete až do luxusního prvorepublikového krejčovského salonu Bárta, který byl do Národního muzea přemístěn z původního prostoru na Národní třídě.

V expozici se nachází nepřeberné množství jak vzácných a zcela unikátních exponátů tak i úplně obyčejné předměty, které však obyvatelstvu změnily a ulehčily život, jako např. antikoncepční pilulka, remoska nebo jedna z prvních ledniček na led.

Mezi ty nejvzácnější předměty, které v expozici najdete, patří například první československá zlatá olympijská medaile z roku 1924 od sportovního gymnasty Bedřicha Šupčíka nebo originální sportovní oblek prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. K těm nejdražším předmětům pak patří kolekce 9 řádů a vyznamenání, které měl František Ferdinand d´Este na své uniformě v okamžiku atentátu 28. června 1914 v Sarajevu.

Minulost přibližuje expozice nejen prostřednictvím autentických exponátů nebo rekonstrukcí dobových interiérů obydlí různých společenských vrstev, ale k dokreslení atmosféry využívá i množství obrazových a filmových materiálů, interaktivních prvků, her či míst, které návštěvník musí v expozici sám objevit.

Při vstupu do expozice návštěvník doslova projede našimi moderními dějinami „časozdviží“ – jedinečnou audiovizuální technologií, která návštěvníka obklopí ze všech stran, vytvoří iluzi výtahu časem a seznámí ho s klíčovými okamžiky 20. století.

Důležitou součástí expozice jsou i politické dějiny, které jsou zdánlivě odtrženy a jsou prezentovány samostatně ve vlastním polopatře. Má to však v rámci expozice určitý symbol – ukazujeme, že politické dějiny ovlivňují veškerou činnost a život všech obyvatel. Jak ve veřejném prostoru, tak v práci nebo doma. Součástí expozice je i tzv. „Bustárium“. Historické busty z průběhu celého 20. století ilustrují, že vznikaly z různých příčin – společenských, politických či ideologických. Historické busty jsou doplněny o menší skleněné portréty, které představují osobnosti, kterým se soch či bust nedostalo, ale které reprezentují významné politické proudy, události či rozhodnutí.

Národní muzeum nezapomíná ani na mladší návštěvníky a v expozici připravilo dětskou hernu, která vyzývá ke hrám a ukazuje i jejich proměny v průběhu 20. století. Dospělí zde mohou zavzpomínat na hry, které je provázely jejich vlastním dětstvím a ukázat svým ratolestem, co považovali jako malí za zábavu.

Expozice bude též důležitým místem vzdělávání. Připraveny jsou komentované prohlídky i lektorované návštěvy pro školy, které budou žáky a studenty seznamovat s dějinami a zlomovými okamžiky 20. století, ukazovat život v této době, ale upozorňovat též na důležitost lidské svobody a udržování demokracie, která byla v uplynulém století mnohokráte ohrožena.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy