Poslední možnost navštívit světovou výstavu Sluneční králové

Do konce výstavy Sluneční králové zbývá pouze 15 dní. Podívaná světového formátu je pro návštěvníky otevřena v Národním muzeu již jen do 30. září tohoto roku.


Výstava, kterou připravilo Národní muzeum společně s Univerzitou Karlovou a Nejvyšší radou pro památky Egypta, se v minulých měsících stala výstavním klenotem naší republiky. Ještě nikdy nebylo z Egypta do zahraničí zapůjčeno takové množství významných artefaktů jako právě na výstavu Sluneční králové. Její pojistná hodnota je 1 miliarda korun. K vidění jsou unikátní exponáty z mnoha světových muzeí – z Egyptského muzea v Káhiře, z Velkého egyptského muzea v Gíze, z muzeí v Berlíně, Lipsku, Hannoveru, Heidelbergu, Hildesheimu a Frankfurtu nad Mohanem. Součástí výstavy jsou rovněž předměty, které Národní muzeum získalo jako československý podíl na nálezech učiněných expedicí Univerzity Karlovy v Abúsíru. Vystaveny jsou poklady z doby 3. až 1. tisíciletí př. n. l., například unikátní královská socha panovníka Raneferefa, jednoho ze čtyř faraonů pohřbených v Abúsíru, nebo rozsáhlý soubor soch z hrobek princezny Šeretnebtej a písaře Nefera.

„Výstava Sluneční králové je skutečně jednou z nejvýznamnějších výstav v dějinách Národního muzea. Výstavu takových hodnot a mimořádných exponátů muzeum ještě nikdy neuspořádalo. Zároveň se výstava stala symbolem odhodlání a života kulturních institucí v době epidemie covidu-19. Nikde jinde na světě se v této době nepodařilo obdobnou výstavu uspořádat. Sluneční krále i přes dlouhé měsíce uzavření, omezení počtu návštěvníků ve výstavě a téměř neexistujícího zahraničního turistického ruchu navštívilo více jak 100.000 návštěvníků. Považuji to za veliký úspěch Národního muzea i celé České republiky,“ říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš.

Slavnostně byla výstava otevřena 30. srpna 2020 a měla původně skončit již 7. února 2021. Vzhledem k protiepidemickým opatřením a následným nutným uzavírkám objektů Národního muzea začalo vedení již koncem roku 2020 intenzivně jednat s Nejvyšší radou pro památky Egypta a dalšími zahraničními i tuzemskými zapůjčiteli o možnosti pokračování výstavy Sluneční králové i po tomto termínu. Dohodu o prodloužení tohoto jedinečného mezinárodního výstavního projektu se nakonec podařilo uzavřít, a to až do konce září 2021. Nyní již tedy mají všichni, kteří to doposud nestihli, poslední možnost zažít na vlastní kůži atmosféru starověkého Egypta za časů dávných stavitelů pyramid.

Tato výstava je unikátní nejen díky ve světě doposud nevystaveným vzácným předmětům, ale i svým moderním pojetím a designem. Využití multimediálních technologií a působivé architektury umožní návštěvníkům zažít jedinečnou atmosféru královského Abusíru. Sluneční králové tak v sobě spojují kouzlo originálních artefaktů nevyčíslitelné hodnoty s moderními audiovizuálními prvky i poutavým prostředím. Rozhodně se tedy jedná o podívanou, kterou by si nikdo neměl nechat ujít.

Muzejní komplex Národního muzea je otevřen každý den od 9.00 do 18.00. Veškeré aktuální informace včetně rezervačního systému naleznete na webových stránkách Národního muzea: www.nm.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy