Pražské židle a stolky se loučí s IPR. Projekt bude mít na starosti Kreativní Praha

Projekt „Pražské židle & stolky“, který vznikl na půdě Institutu plánování a rozvoje hl. města Prahy (IPR) v roce 2016, nově přebírá do své správy městská organizace Kreativní Praha.


Ikonické černé židle, které zdobí náměstí a ulice už šest sezón, je možné nalézt v 85 lokalitách hlavního města. Projekt, jenž se zaměřuje na kulturní a sociální život ve městě, se tak nově logicky přesouvá pod organizaci, jejímž hlavním cílem je koncepčně rozvíjet kulturu a podporovat kulturní a kreativní odvětví.

„Pražské židle & stolky jsou ukázkou projektu drobného měřítka s velkým dopadem. Umístění tohoto mobiliáře na místa, kde chybí posezení, pomůže samotné místo rozvíjet a přitáhnout do něj život. Jsem rád, že projekt bude i nadále pokračovat v nejrůznějších lokalitách Prahy,“ komentuje Petr Hlaváček, I. náměstek primátora.

Pražské židle & stolky vznikly jako pilotní projekt, který měl za cíl poskytnout posezení do míst, které neposkytovaly dostatek laviček či jinou možnost odpočinku. Projekt byl jednou z pilotních rozvojových aktivit IPR, které přinášely oživení konkrétních pražských lokalit. Při testování v roce 2016 se tak černé židle nacházely pouze na 6 místech. V letošním roce je možné se posadit už na 85 lokalitách a zájem o židle projevilo dokonce 120 správců.

„Tento projekt je dobrým příkladem toho, jak by měla vypadat spolupráce mezi různými organizacemi. IPR, jenž měl na starosti celkovou koncepci a koordinaci, úzce spolupracoval se společností Trade Center, která řeší správu a logistiku židlí. Vše je také o komunikaci se samotnými správci jak z komerční, tak nekomerční sféry. Důležitá je i spolupráce s magistrátem hlavního města a TSK, kteří zajišťují úklid ulic,“ dodává Ondřej Boháč, ředitel IPR.

Z celkového počtu 89 stolů a 327 židlí v roce 2016 se počet mobiliáře rozšířil na 504 stolků, 1934 židlí a 20 lehátek. Projekt je navíc příkladem dobré spolupráce mezi nejrůznějšími organizacemi v Praze.

Doplnění funkce a zpříjemňování doposud nevyužitých míst ve veřejném prostoru budou nově v rukou Kreativní Prahy doplněny a dále rozvíjeny kulturním směrem tak, aby do projektu byly ještě více zapojeny místní komunity a občané.

„Židle a stolky se i nadále budou nacházet tam, kde jsou na ně Pražané zvyklí. Další již otestovaný projekt „Pražské židle & plácky“ pod Kreativní Prahou poslouží zejména k rozvoji lokalit mimo centrum skrze kulturu. Na podzim roku 2021 se tak například ve spolupráci s Prahou 22 – Uhříněvsí můžeme těšit na komunitní festival na Novém náměstí, židle také najdeme na dalších místech souvisejících s prací Kreativní Prahy – na Smetanově nábřeží či na tramvajové smyčce Dlabačov,“ říká Hana Třeštíková, radní pro kulturu a cestovní ruch, do jejíž působnosti zapsaný ústav Kreativní Praha spadá.
"Přesun obou úspěšných projektů v Kreativní Praze vřele vítáme. Do projektů, které měly původně za úkol zejména poskytnout možnost spočinout Pražanům ve veřejném prostoru a doplnit některé jeho chybějící funkce, u nás chceme vnést prvky více kulturní a komunitní. Rozmanitý a vstřícný veřejný prostor s kulturou úzce souvisí, a projekt kolegů z IPR Praha souzní s našimi vizemi v Kreativní Praze," říká Petr Peřinka, ředitel Kreativní Prahy.

Více o projektu Pražské židle & Stolky: https://www.iprpraha.cz/zidle

Více o projektu Pražské židle & Plácky: https://www.iprpraha.cz/zidleaplacky

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy