V třinácti obcích zvolili nová zastupitelstva

V celkem třinácti obcích na území devíti krajů vyrazili v sobotu voliči do volebních místností, aby rozhodli o novém složení obecních zastupitelstev.


Počet zastupitelů zde totiž klesl pod zákonem stanovený počet nebo se zde zvolená zastupitelstva rozpadla. O 81 mandátů usilovalo celkem 179 platných kandidátů.

Volilo se v obcích Částkov v okrese Tachov, Hory v okrese Karlovy Vary, Hraběšice v okrese Šumperk, Kobylnice v okrese Kutná Hora, Kolešov v okrese Rakovník, Malíč v okrese Litoměřice, Mírová v okrese Karlovy Vary, Mohelnice nad Jizerou v okrese Mladá Boleslav, Pletený Újezd v okrese Kladno, Sedlečko u Soběslavě v okrese Tábor, Slunečná v okrese Česká Lípa, Vysoká Lhota v okrese Pelhřimov a Vysoký Újezd v okrese Hradec Králové. V obci Petrovice I na Kutnohorsku nebyla podána žádná kandidátka a volby se zde proto neuskutečnily.

Celková volební účast byla 60,87 %. Vůbec nejvyšší zájem o volby zaznamenali v obci Slunečná, kde volební účast dosáhla 85,59 %. Mandát získalo 27 žen a 54 mužů. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 47,8 let. Nejstaršímu zvolenému je 73 let, nejmladšímu 22 let.

„Aktuální zpracování výsledků voleb do celkem třinácti obecních zastupitelstev pro nás bylo příležitostí k ověření naší připravenosti před sněmovními volbami, které se uskuteční již za tři týdny. Přestože se typově jedná o jiné volby, z hlediska personálního a technického zajištění je zde velká podobnost,“ říká Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Pro nové volby do zastupitelstev v uvedených 13 obcích bylo zaregistrováno celkem 24 kandidátních listin. O post zastupitele se ucházelo 68 žen (tedy 38 % z celkového počtu kandidátů) a 111 mužů.

Průměrný věk kandidujících byl 46,4 let. Nejmladšímu kandidátovi bylo 20 let, naopak třem nejstarším uchazečům o mandát zastupitele bylo v době konání voleb 73 let.

Poslední okrsek byl zpracován v neděli 19. září ve 00:24 hodin. V pondělí výsledky hlasování projedná Státní volební komise a po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy