Vernisáž „Žlutá stužka“ na Slunečním náměstí

Na travnaté ploše na Slunečním náměstí je do 28. 5. 2021 k vidění výstava fotografií Jana Jirkovského s názvem „Yellow Ribbon Run aneb Žlutá stužka v pohybu“.


Symbolické vernisáže se 10.5.2021 zúčastnili starosta Prahy 13 David Vodrážka a radní Aneta Ečeková Maršálová, dále pak ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková, ředitel Vazební věznice Praha Ruzyně Tomáš Hůlka, za neziskovou organizaci Rubikon Centrum Veronika Friebová a za organizátora Yellow Ribbon Run Markéta Filkulka.

Yellow  Ribbon Run neboli Běh se žlutou stužkou spoluorganizují Vězeňská služba ČR, Probační a mediační služba a nezisková organizace RUBIKON Centrum. Cílem projektu je bořit předsudky, dát lidem s trestní minulostí a jejich rodinám druhou šanci na slušný život, přispět tak k prevenci kriminality, snížení recidivy a větší bezpečnosti ve společnosti.

V prosinci 2020 byla výstava poprvé instalována ve veřejném prostoru OC Quadrio na Národní třídě. Přes městskou část Praha 8, Praha 2  a Generální ředitelství Vězeňské služby ČR doputovala na Sluneční náměstí v Praze 13, kde si ji mohou návštěvníci prohlédnout do 28.5. 2021.

 „Výstava fotografií informuje veřejnost nejen o projektu samotném, ale věnuje se také jednotlivým osobnostem, které jej podporují. Vypráví také poutavé příběhy účastníků, kteří se do Běhu se žlutou stužkou zapojili. Návrat lidí s trestní minulostí do běžného života je jistě náročným obdobím a děkuji všem, kteří se tomuto společensky i lidsky závažnému tématu věnují,“ řekl starosta Prahy 13 David Vodrážka.

Autor výstavy Jan Jirkovský se věnuje především pouliční fotografii, která vedle reportáže a sociálního dokumentu tvoří největší část jeho tvorby. K focení lidí s trestní minulostí se dostal v období nouzového stavu přes neziskovou organizaci RUBIKON Centrum a brzy nato se vydal se do Věznice Kuřim, fotit kapelu Wsedě, běžce Yellow Ribbon Run a život ve věznici.

 „Výstava a běh se snaží upozornit na problémy, s kterými se potýkají lidé s trestní minulostí, včetně jejich rodin. Člověk po výkonu trestu potřebuje dostat druhou šanci. Myšlenka Žluté stužky je mi pro svůj lidský rozměr velice sympatická,“ dodala radní Aneta Ečeková Maršálová.

Rok 2020 byl pro Yellow Ribbon Run velkou zkouškou. Dvakrát odložený start běhu se podařilo úspěšně realizovat na konci roku, a to formou virtuálního běhu. Zaregistrovalo se do něj 363 běžců, kteří svou trasu zaběhli individuálně a splnění potvrdili zasláním fotografie se žlutou stužkou. Významným posunem v projektu je navázání spolupráce se sportovcem a filantropem Tomášem Slavatou, který loňský závod organizoval. Ten se jako první Čech stal v roce 2020 držitelem mezinárodního prestižního ocenění „#BeActive Local Hero” za společensky prospěšné projekty, a to. Stálicí Yellow Ribbon zůstává jeho ambasador - herec, producent a scénárista Petr Čtvrtníček. Díky němu se daří šířit myšlenku Žluté služky a získávat pro ni další známé osobnosti.

Již 6. ročník Yellow Ribbon Run je naplánován na 7. 9. 2021. Nejen zájemci o registraci najdou bližší informace na www.yellowribbon.cz nebo www.facebook.com/yellowribbonrun.cz a www.instagram.com/yellowribbonrun.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy