Výstava sklípkanů v Zoo Praha. Gočárovy domy obsadili obří pavouci

Ještě před začátkem prázdnin byla v Zoo Praha otevřena výstava sklípkanů. V Galerii Gočárovy domy je nyní k vidění více než čtyřicet druhů živých pavouků, mezi nimi i slípkan největší s hmotností kolem dvou set gramů. Sklípkan největší, lat. Theraphosa blondi, je nejtěžším a nejspíš i nejděsivějším pavoukem na světě.


Největší i nejkrásnější sklípkani

Obří tarantule je vybavena dvoucentimetrovými chelicerami napuštěnými jedem. Nemusí tak spřádat sítě, svoji potravu prostě loví. Dokáže ulovit hmyz, ale i myši, žáby nebo ptáky. Sklípkan největší se proto označuje také Goliath birdeater, tj. obří pojídač ptáků. Ovšem vedle tesáků je tento pavoučí zabiják vybaven také jedovatými chloupky ve tvaru harpuny. V obraně je vystřeluje ze zadečku, navíc vydává i děsivé zvuky podobné chřestýšovi. Právě tento pavouk se nyní zabydlel v Galerii Gočárovy domy Zoo Praha.

Na návštěvníky zoologické zahrady tady čekají sklípkani pozemní, stromoví i podzemní. Nenápadné pavouky doplňují ti výrazně zbarvení, například sklípkan krásnonohý, lat. Harpactira pulchripes, nejkrásnější zástupce rodu, kterému se říká také zlatý pavouk.

Seznámení se sklípkany

Všichni vystavovaní sklípkani v Zoo Praha pocházejí se sbírky známého chovatele a archnologa Davida Šťastného. Právě ten si jako první registroval výjimečné chování samice sklípkana Balfourova (Monocentropus balfouri). Vzácný endemit s jemenského ostrova Sokotra s úctyhodnou velikostí až sedmnáct centimetrů a zajímavým zbarvením se chová jako láskyplná matka. Nejenže pečuje o kokon s vajíčky, ale následně také svá mláďata krmí.

V rámci doprovodného programu se budou moci návštěvníci výstavy s chovatelem pavouků také setkat. Chystá se i krmení pavouků. V rámci akce nazvané Seznámení se sklípkany si v Galerii Gočárovy domy budete moci pavouky prohlédnout i s komentářem chovatele. Dozvíte se ty zajímavosti a informace o fascinujícím životě vystavovaných druhů sklípkanů. 

První Seznámení se sklípkany proběhne hned první červencovou neděli, tj.  3. července 2022 od 14 hodin v Zoo Praha. Termíny dalších najdete v programu akcí na webu ZooPraha.cz

Otestujte stupeň své arachnofobie!

Autor: Radka Ká Článek může obsahovat komerční sdělení.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
st 29.06.2022 14:30




1 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy