Budova MMR se i letos rozzáří modře

Stejně jako v předchozích letech se Ministerstvo pro místní rozvoj připojuje k 8. ročníku celorepublikovému projektu „Česko svítí modře“.


Kampaň, kterou pořádá Platforma Naděje pro Autismus od roku 2014, si klade za cíl zvýšit povědomí společnosti o podstatě autismu a života s ním. Motto letošního ročníku zní „POVĚDOMÍ otevírá bránu POROZUMĚNÍ A RESPEKTU k lidem na spektru.“

„Stalo se již tradicí, že se naše budova na Staroměstském náměstí 2. dubna rozzáří modrou barvou. Vyjadřujeme tím podporu lidem s autismem. Vždyť jen v České republice se s ním potýká na 200 tisíc lidí, kteří mají život v současné nelehké době spojené s mnoha protiepidemickými opatřeními, ještě složitější,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.
 
Tématem letošního ročníku je Průkaz osoby s poruchou autistického spektra a Komunikační soubor. Komunikační soubor představuje materiály, které mají výrazně usnadnit komunikaci veřejnosti – odborné i laické – s osobami s autismem a naopak. Průkazy osob s poruchou autistického spektra zase zajistí odpovídající přístup k autistům v době pandemie, kdy jsou obzvláště zranitelní. Není bohužel výjimkou, že se často stávají terčem útoků veřejnosti kvůli výjimce v používání ochranných masek. Uvedené materiály poslouží odborné veřejnosti a profesím, jako jsou záchranáři, zdravotníci či policisté, kteří v rámci své práce přicházejí do styku s autisty a jejich rodinami či doprovodem.
 
Kampaň je každoročně oficiálně zahájena dnem 2. dubna, který OSN vyhlásila jako Světový den zvýšení povědomí o autismu. Jejím hlavním cílem je upozornit veřejnost na skutečnost, že i v  jejich blízkém okolí může být rodina s dítětem či dospělý člověk s autismem, kteří se potýkají s nemalými problémy. A proč zrovna modrá barva? Je totiž symbolem komunikace, jedné ze tří oblastí, které jsou pro osoby s autismem problematické a pro vzájemné porozumění zcela zásadní. Podporu lze vyjádřit modře laděným oblečením nebo jeho doplňkem, či nasvícením objektu na modro.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy