Díky ovcím ušetřil Amazon za sekání trávy již stovky tisíc korun

Ovce místo sekaček na trávu ušetřily v posledních dvou letech americké společnosti Amazon statisíce korun za mechanizované sekání trávy v areálu distribučního centra v Panattoni Park Prague Airport I.


Společnost B2 Assets, která zajišťuje správu budov a pozemků, proto nyní rozšířila stádo ovcí o čtyři nové kusy. Celkem 23 ovcí čtyř různých plemen spásá jeden hektar zatravněné plochy v rozlehlém areálu. Tento tradiční způsob péče o krajinu přispívá k návratu ovcí do české krajiny a může pomoci také obnově vzácných rostlin. 

Menší zoopark funguje u jedné z největších průmyslových budov v České republice od června 2021.

„Jedná se o ekologický a zároveň účinný způsob údržby zelených ploch. Máme radost, že se ovečkám daří, o čemž svědčí nově narozené přírůstky,“ vysvětluje Václav Bartoš, jednatel společnosti B2 Assets a dodává: „Ke stávajícím plemenům – ovcím kamerunským a walliským černonosým – jsme nově přikoupili čtyři ovce quessantské.“

Zvířata se venku pasou vždy od dubna do listopadu. V zimních měsících pak přebývají v prostorách neziskové organizace MIE v Ředhošti.

Stádo navštěvují kromě zaměstnanců Amazonu také obyvatelé Dobrovíze a děti z místní mateřské školy; pro veřejnost je přístupná polní cesta od silnice vedoucí u Jenče do Hostouni. Na louce u distribučního centra nechybí informační deska o jednotlivých plemenech.

Quessantské ovce patří mezi velmi odolná a nenáročná plemena – spásají i rostliny, které ostatní hospodářská zvířata odmítají. Tím, že spásají nejrůznější druhy lučních trav, přispívají ke kultivaci skladby rostlin, přitom půdu obohacují kvalitním hnojivem. V zemi svého původu – Francii – se stříhají na kvalitní vlnu, v našich podmínkách se chovají jako domácí mazlíčci nebo „živé sekačky“ na udržování zahrad.

Walliserské nebo také walliské černonosé ovce jsou původem ze Švýcarska, kde se chovají od 15. století. Plemeno má milou a přátelskou povahou, živí se trávou, senem nebo v menším množství i ovocem, zeleninou a suchým chlebem. Walliserská ovce je přizpůsobena náročným horským podmínkám – spásá strmé srázy a oplývá hustým, hrubým kožichem.

Kamerunské ovce patří do skupiny západoafrických plemen, které se vyznačují vodorovným držením uší. Dalším typickým znakem je černý jazyk a zbarvení srsti. Existují dvě barevné varianty – srnčí, tedy hnědá s černým pálením a bílo-černá. Výhodou je, že kamerunské ovce nemají vlnu, ale srst, takže se nemusí stříhat. Zvířata jsou ve stravě nenáročná, v létě jim stačí pastva a v zimě seno. 

Merino ovce jsou ceněné pro svou jemnou vlnu, jsou zbarveny bíle, béžově nebo světle šedě, dosahují hmotnosti až 100 kg a výšky v kohoutku 70 cm. Typickým znakem je obličej porostlý vlnou až po čenich. Plemeno pochází pravděpodobně ze severní Afriky, odkud se ve vrcholném středověku dostalo do Španělska a později do celého světa. V Čechách se merino ovce začaly chovat za vlády Marie Terezie v 70. letech 18. století. 

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
22.09.2023 08:48




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy