Loňský růst mezd zdravotníků ovlivnily i tzv. covidové odměny

Průměrné hrubé měsíční mzdy lékařů v roce 2021 dosáhly po započtení všech příplatků, odměn a přesčasů téměř 84 tisíc korun a meziročně stouply o necelých 13 %.


Mzdy všeobecných sester činily zhruba 53 tisíce korun a meziročně došlo k jejich zvýšení o téměř 16 %. Vyplývá to z údajů aktuální publikace Mzdy ve zdravotnictví 2012–2021.

V roce 2021 dosahovala průměrná hrubá mzda lékařů 83 808 Kč měsíčně, což je při porovnání s průměrnou hrubou mzdou všech zaměstnanců v Česku více než dvojnásobek. Meziročně vzrostla o 12,9 %, absolutně o téměř 10 tisíc korun.

„Za posledních pět let došlo k navýšení mezd lékařů celkem o téměř 50 %. V absolutním vyjádření jde o bezmála 28 tisíc korun, přičemž nejvýraznější růst byl zaznamenán v posledních dvou letech,“ uvedl Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Do loňských mezd lékařů se také promítly tzv. covidové odměny, které schválila vláda do výše až 75 tisíc korun.

Výrazně vyšší výdělky mají lékaři v platové sféře, tedy ti, kteří jsou zaměstnaní v přímo řízených organizacích Ministerstva zdravotnictví, jako jsou fakultní nemocnice a specializované ústavy, a v příspěvkových organizacích krajů. Zatímco lékaři si v platové sféře v roce 2021 v průměru přišli na 105 tis. Kč měsíčně, jejich kolegové pracující za mzdu v soukromých zdravotnických zařízeních (včetně krajských nemocnic majících formu akciové společnosti) brali jen dvě třetiny této částky (70 tis. Kč).

Významným faktorem, který ovlivňuje výši průměrné mzdy lékařů je také věk, respektive délka praxe s ním spojená. Např. v platové sféře byl v roce 2021 průměrný výdělek lékařů a lékařek ve věku 45–54 let o 38 % vyšší v porovnání s jejich mladšími kolegy a kolegyněmi ve věku 30–34 let (124 tis. vs. 90 tis.). Tyto rozdíly odrážejí používané platové tabulky, kde platy lékařů rostou s délkou praxe. V soukromých zařízeních nejsou rozdíly mezi výdělky lékařů podle věku tak výrazné.

Průměrný výdělek všeobecných sester činil v roce 2021 měsíčně 52 569 Kč, což představuje 129 % průměrné hrubé mzdy všech zaměstnanců v Česku. Meziročně došlo ke zvýšení o 15,6 %, absolutně o 7 tisíc korun. I zde se již druhým rokem promítly i tzv. covidové odměny. Průměrná mzda všeobecných sester se specializací v roce 2021 činila 63 700 Kč. Sestry bez specializace vydělávaly o 15 tisíc Kč méně.

Pro lékaře i všeobecné sestry platí, že muži mají v průměru vyšší mzdy než ženy.

„Minulý rok lékaři vydělávali v průměru 95 tisíc korun měsíčně, tj. o téměř 20 tisíc více než lékařky. Výdělek mužů pracujících jako všeobecná sestra dosáhl 66 tisíc Kč měsíčně, zatímco v případě žen 52 tis. Kč,“ říká Markéta Pištorová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Průměrná hrubá měsíční mzda zdravotnických záchranářů činila v roce 2021 téměř 70 tisíc Kč, v případě ošetřovatelů to bylo 37 tisíc korun. Mzda praktických sester dosáhla 48 tisíc korun a za posledních pět let vzrostla více než dvojnásobně.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy