Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo tzv. semafor, Španělsko a Švédsko budou nově v červené kategorii

Ministerstvo zdravotnictví vydalo s účinností od 14. března nové ochranné opatření, kterým aktualizovalo tzv. semafor.


Semafor je nyní relevantní pouze pro vstup cizinců. Španělsko (vč. Baleárských a Kanárských ostrovů) a Švédsko budou nově v červené kategorií zemí podle míry rizika nákazy.

Rozřazení zemí do barevných kategorií je i nadále zachováno, ale má – z hlediska občanů ČR – pouze informativní význam.

Ministerstvo zdravotnictví zároveň po dohodě s Ministerstvem vnitra a Ministerstvem zahraničních věcí vydalo zvláštní ochranné opatření, které ruší zákaz vstupu a všechny povinnosti související s pravidly proti šíření onemocnění covid-19 stanovené pro osoby, které na území ČR vstupují z Ukrajiny, kterou opustily kvůli invazi Ruska.

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie) patří Vatikánský městský stát. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pakIndonésie, Kolumbie, Korea, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Peru, Spojené arabské emiráty, Rwanda, nebo Tchaj-wan.

Další kategorií jsou země nebo teritoria, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Do této kategorie se momentálně neřadí žádná ze zemí.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do této kategorie aktuálně spadá Malta, Švédsko a Španělsko vč. Baleárských a Kanárských ostrovů

Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie) spadá Andorra, Belgie, Bulharsko, Dánsko, Chorvatsko, Francie, Finsko, Itálie, Lichtenštejnsko, Lotyšsko, Lucembursko, Nizozemsko, Kypr, Norsko, Německo, Maďarsko, Monako, Island, Irsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Estonsko, Litva, Polsko, Portugalsko vč. Madeiry a Azorských ostrovů, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Švýcarsko a ostatní třetí země mimo EU. 

Kromě osob plně očkovaných a osob s prodělaným onemocněním covid-19 v posledních 180 dnech je vstup do ČR bez dalších opatření (kromě vyplnění Příjezdového formuláře) také pro děti do 12 let.

Za očkované se považují ty osoby, které mají maximálně 270 dní od ukončeného očkování. Po posilovací dávce a v případě osob mladších 18 let platí očkovací certifikát neomezeně. Osoby očkované mimo Evropskou unii a osoby, které prodělaly onemocnění covid-19 v zahraničí si musí ověřit, zda je jejich certifikát uznávaný.

U neočkovaných osob se při návratu do ČR se od 15. února rozlišuje, zda se jedná o cestu po EU, nebo zda jde o cestu z mimounijní země. V případě cest po EU stačí předvstupní antigenní nebo PCR test. V případě návratu ze třetí země stačí českým občanům a rezidentům z EU předložit antigenní nebo PCR test, ostatní musí podstoupit výlučně PCR test. Předvstupní antigenní test nemusí podstoupit osoby, které do ČR cestují z unijní země individuální dopravou.

Následně musí všechny neočkované osoby po návratu do ČR z mimounijní země podstoupit další PCR test, a to 5. – 7. den po vstupu do ČR.

Platnost antigenních testů je 24 hodin. V souladu s doporučením Rady EU se ruší tyto povinnosti v případě cest do 12 hodin a v případě tranzitu. V platnosti naopak zůstává výjimka ze vstupních pravidel v případě cest do sousedních zemí na dobu do 24 hodin.

I nadále zůstává také povinnost vyplnit příjezdový formulář, a to bez ohledu na kategorii dané země.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy