Podpis dohody mezi ČR a Španělským královstvím

Nová dohoda reflektuje mnohé změny, které v uplynulých letech nastaly např. v systému maturit, či vznik rámcových a školních vzdělávacích programů.


V úterý 16. listopadu 2021 podepsali pan ministr Robert Plaga a velvyslanec Španělského království v Praze pan Angel Lossada Torres-Quevedo ve Velkém zrcadlovém sále MŠMT Dohodu mezi Českou republikou, zastupovanou Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, a Španělským královstvím, zastupovaným Ministerstvem školství a odborného vzdělávání, o fungování a činnosti česko-španělských bilingvních tříd na gymnáziích v České republice .

Tato dohoda nahradí Ujednání mezi Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a Ministerstvem školství, kultury a sportu Španělska o zřízení a činnosti česko-španělských tříd na gymnáziích v České republice na léta 2001–2003, které bylo podepsáno dne 5. března 2001 v Madridu. 

Česko-španělské třídy nyní existují na šesti gymnáziích v České republice: v Praze, Brně, Olomouci, Českých Budějovicích, Ostravě a Plzni. V rámci tohoto programu Španělské království vysílá do České republiky španělské pedagogy, kteří na těchto gymnáziích ve svém rodném jazyce vyučují španělskou literaturu a jazyk, dějepis, zeměpis, matematiku, fyziku a chemii. Vyučujícím a žákům dvojjazyčných tříd je také k dispozici řada doplňkových česko-španělských aktivit, např. festival studentského divadla ve španělštině, výměnné pobyty a spolupráce s Velvyslanectvím Španělského království v Praze.

Pan ministr při rozhovoru se španělským velvyslancem ocenil práci všech ředitelek a ředitelů těchto škol a také dlouholetou spolupráci se Španělským královstvím na tomto programu.

„Tato jedinečná spolupráce mezi našimi zeměmi podporuje nejen rozvoj mimořádných kompetencí a zkušeností studentů. Velmi podporuje také důležitou kulturní výměnu, která významně přispívá k pevnému přátelství mezi našimi národy,“ uvedl ve svém projevu pan ministr.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy