Poklady knižní kultury: vzácné rukopisy a iluminace ožívají na Pražském hradě!

V červnu se u Pražského hradu uskuteční výstava "Kniha je Art", představující poklady knižní kultury. Návštěvníci uvidí exponáty z Muzea Literatury a Archivu Správy Pražského hradu, včetně rukopisů, starých knih a děl české grafiky. Výstava také připomene 100. výročí úmrtí Franze Kafky.


Za branami Pražského hradu proběhne v červnu výstava s názvem 'Kniha je Art', která nabídne návštěvníkům jedinečnou sbírku pokladů knižní kultury. Bude se jednat o exponáty poskytnuté Muzeem Literatury a Archivem Správy Pražského hradu. Nenechte si ujít vzácný pohled na vzácné exempláře, které odhalují bohatou historii rukopisné a tištěné knihy, měřítko vynikajícího písařství a typografického zpracování.

Výstava nabídne očarující škálu exponátů, mezi kterými najdete například latinský středověký pergamenový rukopis ze 14. století nebo český lékařský rukopis z konce 16. století, který je opravený v renesanční vazbě z hnědé teletinové usně s figurálními motivy. Součástí výstavy bude také dvousvazkové vydání latinské verze historického díla 'Bibliotheca historica' od Diodora Sicilského, které bylo vytvořeno v Amsterdamu v roku 1746.

Ale to není vše, co výstava 'Kniha je Art' nabídne. Kromě cenných starých knih se návštěvníci setkají i s díly významných jmen české grafiky a typografie 20. století. Připomeňme zde například vydání Jindřicha Štěrského, Karla Teigeho, Ladislava Suttnara nebo Josefa Váchala.

Pokud vás fascinuje knižní design a zpracování, pak vás potěší, že výstava představí také nejkrásnější české knihy z šedesátileté historie stejnojmenné soutěže, kterou pořádá Památník národního písemnictví. Publikace vybrané pro tuto příležitost ukazují různé individuální formy výtvarného a řemeslného zpracování, včetně experimentálních.

Zahájení výstavy 'Kniha je Art' nebude náhodou v červnu - letos totiž uplyne sto let od úmrtí Franze Kafky, který měl úzkou vazbu na Pražský hrad. Při této příležitosti návštěvníci budou moci nahlédnout do části originální podoby jeho knihovny, kterou zapůjčila Společnosti Franze Kafky.

Zajímavé bude také nahlédnutí do bohatě zdobeného prvního patra Královského letohrádku, kde bude pro návštěvníky připraven prostor pro četbu a odpočinek.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy