Praha 10 hledá největší osobnost, občané mohou hlasovat na sociálních sítích

Kdo je největší osobností, která žila a (nebo) tvořila na Desítce?


MČ Praha 10 o tom nechá rozhodnout občany! Na sociálních sítích mohou hlasovat ode dneška do 4. dubna: Nejprve určí osmičku, která postoupí do vyřazovacích bojů, následně postupně proběhnou čtvrtfinálová až finálové klání.

Sama městská část nominovala 30 kandidátů – 15 mužů a 15 žen. Nechybí bratři Čapkové, kteří společně obývali vilu na Vinohradech, architekt Jan Kotěra, básnířka Jiřina Hauková, podnikatelé Jinřich Waldes a Emil Kolben či spisovatelka Gabriela Preissová.

„Lidé mohou na Facebooku a Instagramu dát hlas buď jedné z těchto osobností, nebo nominovat vlastní. V tom případě postačí jméno s krátkým vysvětlením napsat do komentářů. Pokud bude splňovat podmínky ankety, může se zúčastnit kvalifikačního kola také,“ vysvětluje Anna Březinová, specialistka MČ Praha 10 na sociální sítě

Tato první fáze bude trvat do pátku 26. března. Osm osobností s největším počtem hlasů pak postoupí do týdenního „play – off“. Hrací systém je stejný jako u sportovních šampionátů, osmička se tedy utká vyřazovacím způsobem. Čtvrtfinále proběhnou od pondělí do čtvrtka, v pátek a sobotu následují semifinále, v neděli pak velké finále.

„Volně navazujeme na dominantu Desítky, kterou jsme tímto způsobem volili vloni. Zájem byl ohromný, bez jakékoliv finanční podpory se nám sešlo přes 6 tisíc komentářů. Doufáme, že občany podobně chytne i osobnost a že u nich způsobíme minimálně krátkodobou závislost na našich sociálních sítích,“ usmívá se Anna Březinová a dodává: „Zcela vážně bych chtěla upozornit, že nejde o žádný oficiální výběr, ale ´pouze´ o anketu na sociálních sítích, která má hlavně bavit, a trochu edukovat.“

Seznam nominovaných osobností:

Josef Čapek (1888–1945) – Autor slavných kubistických obrazů, novinář a spisovatel (např. kniha aforismů Psáno do mraků). Žil na Vinohradech.   

Karel Čapek (1890–1938) – Světoznámý dramatik (např. Bílá nemoc, Matka) a spisovatel (Válka s mloky, Krakatit). Žil na Vinohradech.  

František Filipovský (1907–1993) – Nezapomenutelný herec, který začínal již v prvorepublikových filmech, vynikající dabér (např. Louis de Funes).

Jaroslav Hašek (1883–1923) – Novinář a spisovatel, autor Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války. Bydlel ve Vršovicích.

Jiří Kolář (1914–2002) – Umělec, který ve svém díle spojoval výtvarné techniky s poezií, člen Skupiny 42. Žil ve Vršovicích. 

Emil Kolben (1862–1943) – Vynálezce a podnikatel v oblasti elektrotechniky, generální ředitel ČKD (Českomoravská-Kolben-Daněk). Žil na Vinohradech.

Jan Kotěra (1871–1923) – Zakladatel moderní české architektury, autor vlastní vily na Vinohradech nebo Trmalovy vily ve Strašnicích.

Jaroslav Marvan (1901–1974) – Herecká hvězda prvorepublikových filmů, z pozdější doby nezapomenutelný revizor Anděl i kriminální rada Vacátko. Bydlel ve Strašnicích.

Ota Pavel (1930–1973) – Psal vzpomínkové prózy (Smrt krásných srnců) a působil jako sportovní novinář (Dukla mezi mrakodrapy). Bydlel na Vinohradech.

Karel Poláček (1892–1945) Autor slavného románu Bylo nás pět, novinář a scénárista. Žil na Vinohradech.

Ladislav Šaloun (1870–19456) – Vrcholný představitel sochařské secese, tvůrce Husova pomníku na Staroměstské náměstí. Pracoval v ateliéru na Vinohradech.

Fráňa Šrámek (1877–1952) – Spisovatel (román Stříbrný vítr), dramatik (Měsíc nad řekou) a básník (sbírka Splav). Žil ve Vršovicích.

Josef Váchal (1884–1969) – Malíř, grafik, ilustrátor, řezbář, typograf, spisovatel. Mnohostranný umělec, který si sám vydal slavný Krvavý román. Žil a pracoval ve Vršovicích.

František Veselý (1943–2009) – Mistr Evropy z roku 1976, za Slavii odehrál nejvíc zápasů v historii. Jeho jméno je nesmazatelně spjaté se starým stadionem v Edenu.

Jindřich Waldes (1876–1941) – Slavný průmyslník založil ve Vršovicích továrnu na kovové zboží a mechanická spínadla. Mecenáš umění i sportu, sběratel.

Zdenka Hásková (1878–1946) – Spisovatelka, kulturní novinářka a překladatelka ze slovinštiny. Žila na Vinohradech.

Jiřina Hauková (1919–2005) – Básnířka (např. sbírky Motýl a smrt, Světlo v září) a překladatelka, redaktorka uměleckých časopisů. Bydlela ve Vršovicích.

Jaromíra Hüttlová (1893–1964) – Autorka a překladatelka dívčích románů. Žila ve Strašnicích.

Růžena Koldovská (1875–1943) – Sopranistka Národního divadla, působila i v činohře. Žila na Vinohradech.

Marie Krůbová (1908–1975) – Sportovní šermířka, členka Sokola Vršovice. V roce 1938 získala titul mistryně světa v šermu fleretem.

Albína Maršnerová – Cukrářka a spoluzakladatelka vinohradské továrny na čokoládu a „orientálské cukrovinky“, později pojmenované Orion. 

Emila Medková (1928–1985) –  Jedna z nejvýznamnějších představitelek české umělecké fotografie. Žila ve Vršovicích.

Ella Nollová (1889–1959) – Herečka v divadle Vlasty Buriana, mnoho rolí dostala i ve filmu (např. matka Šefelínová v Mužích v offsidu). Žila ve Strašnicích.

Milada Petříková-Pavlíková (1895–1985) – První česká promovaná architektka, autorka rodinných a nájemních domů, spolupracovala s manželem Theodorem Petříkem. Žila na Vinohradech.

Gabriela Preissová (1862–1946) – Spisovatelka inspirovaná folklorem moravského Slovácka, autorka dramat Její pastorkyňa a Gazdina roba). Žila na Vinohradech.

Eliška Procházková (1894–1942) – Předsedkyně dobrovolných sester Čsl. červeného kříže ve Vršovicích, spolupracovnice odbojové skupiny parašutistů, umučena v Mauthausenu.

Grete Reinerová-Straschnow (1889–1944) – Novinářka a překladatelka českých děl do němčiny (např. Haškova Švejka). Žila ve Strašnicích.

Olga Scheinpflugová (1902–1968) – Hrála v Národním divadle a ztvárnila hlavní roli v seriálu Eliška a její rod. Žila na Vinohradech.  

Olga Tříšková-Zvěřinová (1904–?) – Architektka, zabývala se navrhováním bytové výstavby, projektovala např. funkcionalistickou vilu v Konopišťské ulici ve Vršovicích.

Karla Vobišová-Žáková (1887–1961) – První česká profesionální sochařka, autorka pomníku E: Krásnohorské na Karlově náměstí. Žila ve Vršovicích.

Nominovat můžete i své osobnosti, a to pod příspěvkem na facebookové stránce. Vyhrazujeme si právo osobnost navrženou veřejností vyřadit, pokud nebude splňovat podmínky ankety.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy