Praha 2 usiluje o vybudování heliportu na pontonu

Městská část Praha 2 více než rok usiluje o přemístění heliportu ze Zítkových sadů na Rašínovo nábřeží. Zatím bezvýsledně.


Radní městské části Praha 2 na svém pondělním jednání vyjádřili nad liknavým a nevstřícným přístupem hlavního města Prahy znepokojení.

„Záchrana lidských životů musí být na prvním místě. S vedením Prahy probíhají jednání více než rok a navrhované řešení v podobě vybudování heliportu na pontonu Vltavy podporují odborníci i politici napříč spektrem. Bohužel, pro vedení Prahy zřejmě není záchrana životů priorita, protože jinak si neumím vysvětlit, proč město s realizací projektu dávno nezačalo. Jako vedení Dvojky žádáme Prahu o urychlenou realizaci,” uvádí starostka Prahy 2 Jana Černochová.

Nový heliport pro záchrannou službu by měl podle požadavků odborníků vzniknout na pontonu umístěném na Vltavě. A to v oblasti náplavky Rašínova nábřeží mezi železničním mostem a Vyšehradským tunelem. Tuto variantu  podporuje i vedení radnice Prahy 2, které umístění heliportu v Zítkových sadech považuje za nevyhovující.

„Dosavadní umístění heliportu v Zítkových sadech je pouze provizorní. Je osazeno informačními cedulemi, i přesto je z bezpečnostních důvodů nevhodné. Chceme pro tři blízké nemocnice trvalé umístění a na jeho řešení spolupracujeme. Záměr vybudování heliportu na pontonu považujeme s ohledem na tíživou dopravní situaci v Praze za jedinou vhodnou variantu. Variantu s krátkým dojezdovým časem do Podolí, na Karlovo náměstí i k Apolináři,“ říká radní pro bezpečnost Prahy 2 Michal Zuna.
„Záměr vybudovat nový heliport na náplavce vítáme. Při naší práci hraje čas důležitou roli a stávající řešení v podobě heliportu v Zítkových sadech je z mnoha důvodů nevyhovující. Navrhovaná změna by mimo jiné výrazně zvýšila bezpečnost transportovaného pacienta, Pražanů i posádky vrtulníku a mohla by rovněž přispět ke zkrácení dojezdových časů při transportech pacientů v mnohdy velmi vážném zdravotním stavu,“ dodává ředitel Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy MUDr. Petr Kolouch.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
01.10.2021 09:40




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy