Praha rozvíjí inovační potenciál: PII získá dotace na provoz a nové projekty

Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo dotaci 12 milionů korun pro Pražský inovační institut (PII). Ta podpoří provozní náklady institutu a tvorbu rozvojového centra pro podporu inovací ve vzdělávání, podnikání a městském rozvoji. PII se mimo jiné podílí na vývoji aplikace pro odhalování neurodegenerativních onemocnění.


Zastupitelstvo hl. m. Prahy schválilo financování Pražského inovačního institutu (PII) s cílem naplňovat vizi „Prahy inovační“. Dotace v celkové výši 12 milionů korun bude posloužit k pokrytí nutných provozních nákladů institutu, na které není možné čerpat prostředky z projektů, a k vytvoření rozvojového centra. Toto centrum bude aktivně vyhledávat další příležitosti a kvalitní experty pro hl. m. Prahu v oblasti podpory inovací ve vzdělávání, podnikání, městském rozvoji a dalších oblastech.

„Praha je rozhodnutá stavět na početné základně výzkumných organizací a inovativních podniků na svém území a využívat tento svůj potenciál pro kvalitu života svých obyvatel i ve prospěch celé České republiky. Proto potřebujeme organizaci jako PII, který má mezi svými primárními úkoly propojování inovačního prostředí či akademické a podnikové sféry s potřebami a strategickými cíli našeho města. Jsem přesvědčený, že se prostředky města věnované inovacím skrze PII už vyplatily a že i schválená podpora činnosti PII ve výši 12 milionů korun na letošní rok je smysluplná,“ řekl radní hl. m. Prahy pro oblast ICT, Smart City, vědy, výzkumu a inovací Daniel Mazur.

PII je jediným inovačním centrem v Česku, které se vedle podpory znalostní ekonomiky zaměřuje i na rozvoj vzdělávání. Za sebou má již čtvrtý rok fungování, ve kterém institut dokončil realizaci velkých projektů za přibližně 263 milionů korun. PII doplňuje pražské firmy (například Operátor ICT či Technologie hl. m. Prahy), které se věnují inovacím ve svých specifických doménách. Dále koordinuje spolupráci města se zástupci pražského inovačního prostředí a je součástí mezinárodní spolupráce směřující města k účinnější podpoře vzniku inovací v sektoru leteckých a vesmírných technologií.

Z konkrétních inovativních projektů má velký potenciál například aplikace pro včasné odhalování příznaků neurodegenerativních onemocnění Cogni Trainee, kterou spolu s ČVUT, předními odborníky v oblasti neurověd a firmou T-Mobile vyvinul PII před koncem loňského roku. Tento pokrok v oblasti včasného odhalování onemocnění ukazuje, jak velký přínos může Pražský inovační institut mít, jak pro samotné město, tak pro celou Českou republiku a další oblasti, které mohou z úspěchů PII těžit.

Financování Pražského inovačního institutu schválené zastupitelstvem hl. m. Prahy tak představuje smysluplnou investici do budoucnosti metropole, která bude dalšími kroky naplňovat vizi „Prahy inovační“ a přinášet obyvatelům města i celé České republiky ty nejlepší možnosti v oblasti inovací, vědy a výzkumu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 01.02.2024 18:14



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy