Pražští ďábli pomáhají Tasmánským čertům

Zoo Praha představila projekt na podporu programu Save the Tasmanian Devil Appeal a vývoje vakcíny proti rakovině tváře, která ohrožuje ďábly medvědovité ve volné přírodě.


V rámci kampaně se návštěvníci mohou těšit na nové zážitkové programy včetně večerního krmení ďáblů i s výkladem chovatele či na speciální ďábelský merch. Kampaní provází kresby všech čtyř pražských ďáblů medvědovitých – Aniseed, Laurel, Nutmeg a Sumac.

„Endemickou populaci ďáblů na Tasmánii decimuje od konce minulého století vedle srážek s auty infekční rakovina obličeje. Delší dobu už Zoo Praha přispívá na odchov zdravých jedinců na malém izolovaném ostrově u Tasmánie. Jsme navíc druhou zoo v Evropě s vlastní malou skupinou ďáblů,“ přibližuje podporu ďáblů medvědovitých ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Chceme upozornit na potřebu ochrany tohoto druhu a také o tomto zajímavém zvířeti informovat veřejnost. Pomáháme financovat sledování populace a také odborníky, kteří se zabývají udržením této ‘archy Noemovy’.“

Tasmánští čerti do Zoo Praha přišli přímo z Tasmánie za významné pomoci australského chovatele Davida Schaapa ze záchranného projektu Save the Tasmanian Devil Appeal.

„V Zoo Praha máme tři samičky a jednoho samce. Pocházejí z chovné stanice na Tasmánii. Narodili se v roce, kdy tam pojmenovávali ďábly podle koření. V překladu se tedy jmenují paní Anýzová, Muškátová, Bobková a pan Škumpa,“ přibližuje pražskou skupinu zvířat jejich chovatel David Vala.

Právě jmény pražských čertů byla inspirována celá kampaň i merch. Část výtěžku z jeho prodeje půjde na podporu programu Save the Tasmanian Devil Appeal. Kromě originálních samolepek na kořenky, sešitů na recepty, triček a zástěr si mohou návštěvníci v areálu i na e-shopu zakoupit také Ďáblovo pivo vyráběné z tasmánského chmele v plzeňském pivovaru Raven.

„Myšlenka vyvinout vlastní pivo s motivy ďáblů, s tasmánským chmelem a s charitativním přesahem nás na jistý čas úplně pohltila. Přes Davida Schaapa, hlavního koordinátora chovu ďábla medvědovitého, jsme se spojili s The University of Tasmania a domluvili jsme se na spolupráci,“ popisuje příběh vzniku speciálního pivního setu poradce pro marketing Zoo Praha Vít Kahle.

Fanoušci Zoo Praha mohou kromě upomínkových předmětů s kresbami ilustrátorky Kateřiny Hrachovcové a zlatého moku zakoupit také nové zážitkové programy.

„Připravili jsme večerní prohlídku Darwinova kráteru, abychom mohli návštěvníkům představit expozici a zvířata v ní po zavírací době. Jako bonus uvidí večerní krmení naší skupiny ďáblů. A kdo by si chtěl vyzkoušet práci chovatele, máme nově v nabídce i tuto možnost,“ dodává chovatel Darwinova kráteru David Vala.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy