Přiznání a placení daně z příjmů se o měsíc posune, DPH na respirátory bude prominuta až do 3. června

Vláda dne 8. března 2021 schválila vydání v pořadí 16. generálního pardonu ministryně financí.


Ten posouvá lhůtu pro podání daňového přiznání a zaplacení daně z příjmů o jeden měsíc. Dále pardon prodlužuje prominutí DPH na respirátory třídy ochrany FFP2 a vyšší o další dva měsíce.

Prostřednictvím prominutí úroků z prodlení a pokuty za opožděné daňové přiznání u daně z příjmů dochází k faktickému posunutí lhůty pro papírové podání do 3. května 2021, pro elektronické podání až do 1. června 2021.

„Věřím, že už letos využijí další desítky tisíc lidí elektronické podání daně z příjmů, třeba v novém online finančním úřadě na www.mojedane.cz. Ti, co preferují po staru papírové přiznání, budou moci využít kromě podatelny a pošty také sběrné boxy před finančními úřady,“ říká ministryně financí Alena Schillerová a dodává: „Samozřejmě kdo očekává přeplatek na dani, může podat přiznání dříve, třeba teď hned, a peníze mu budou vráceny ve standardní lhůtě bez ohledu na tento odklad.“

Druhou novinkou, kterou generální pardon přináší je dvouměsíční prodloužení dočasného prominutí DPH za dodání filtračních polomasek a respirátorů splňujících parametry třídy ochrany minimálně FFP2 a vyšší. Podmínkou je, že tyto prostředky byly uvedeny na trh v souladu s právními předpisy, tedy jsou u nás prodávány legálně.

„Kvůli aktuálním opatřením nadále roste spotřeba respirátorů, které jsou nově vyžadovány třeba ve veřejné dopravě nebo v obchodech. A naším úkolem je udržet tyto ochranné pomůcky cenově co nejvíce dostupné široké veřejnosti. Věřím, že prodloužení prominutí DPH až do 3. června 2021 zajistí cenovou stabilitu a že obchodní řetězce i nadále budou promítat odpuštěnou daň do koncových cen pro naše občany.“

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy