První babybox na Praze 4 zachraňuje životy

Porodnice v pražském Podolí otevřela první babybox, 88. v České republice. Babybox slouží jako záchytný bod, umožňuje matkám anonymně a bezpečně odložit novorozence do péče profesionálů. Za 19 let fungování babyboxy pomohly 262 dětem, v Praze 47.


Porodnice v pražském Podolí otevírá svůj první babybox, jedná se o 88. babybox v České republice. Toto zařízení slouží jako záchytný bod, který umožňuje matkám anonymně a bezpečně odložit své novorozeně do péče profesionálního personálu.

Podle ředitele Institutu pro péči o matku a dítě, Pavla Feyereisla, má babybox v porodnici podstatný význam. 'Babybox v podolské porodnici představuje další krok k naplnění našeho poslání a naší smysluplné práce pro společnost,' uvedl. Instituce považuje život za největší dar a jejím hlavním posláním je přivádět nové životy na svět, chránit je a pečovat o ně.

Babyboxy jsou v Česku rozšířené a fungují již necelých devatenáct let. Za tu dobu pomohly 262 odloženým dětem, přičemž v Praze jich bylo 47. Před porodnicí v Podolí je babybox znatelnou novinkou, která se stává prvním svého druhu na Praze 4.

Feyereisl také poděkoval dárcům a ostatním podporovatelům, kteří stojí za vznikem babyboxu. 'Bez jejich šlechetnosti a velkorysosti by instralace babyboxu nebyla možná,' uvedl.

Například v Karlovarském, Olomouckém, Zlínském a Libereckém kraji je již babybox součástí každé porodnice. V Jihočeském kraji zbývá zřídit zařízení v porodnicích v Táboře a v Českých Budějovicích, i když v těchto městech existují babyboxy jinde. Podobná situace panuje také v Hradci Králové, Ostravě, Chrudimi či Plzni. Letos by měly být otevřeny nové babyboxy ve Žďáru nad Sázavou a v Kroměříži.

Učarem babyboxů je především ochrana zdraví a životů odkládaných dětí. Když rodič vloží dítě do zařízení, aktivuje se vyhřívání, zajišťuje se jeho ventilace, a zdravotní personál je upozorněn na přítomnost nově příchozího člena. Babyboxy jsou navíc navrženy tak, aby rodičům poskytovaly maximální anonymitu při odkládání dítěte.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy