Rozhodování institucí veřejné správy je nezbytné opírat o data

Ministerstvo pro místní rozvoj ve dnech 3. a 4. listopadu pořádalo již 8. ročník mezinárodní evaluační konference, tentokrát věnované informovanému rozhodování a vlivu fondů EU na regiony.


Zároveň byla představena nejrozsáhlejší evaluace, která je v českém prostředí zpracovávána. Konference se zúčastnili zástupci veřejných institucí společně se zástupci akademické sféry, ale i mezinárodní organizace, jako OECD a Evropský účetní dvůr.

„Při rozhodování je nezbytné se více opírat o fakta, data a objektivní informace. Ty nám dávají právě evaluace, které nám umožňují se nestranně a objektivně podívat na studovanou problematiku, a tím učinit kvalitnější rozhodnutí. Jsem rád, že se kolegům podařilo vybudovat tento úspěšný koncept akce, který upozorňuje na tuto skutečnost.  Díky možné diskusi a výměně zkušeností tak společně posouváme kvalitu evaluací na vyšší úroveň,“ zdůraznil význam evaluací Jan Fluxa, náměstek ministra pro místní rozvoj
„Téma evaluací je často odsouváno na okraj. Jsem rád, že Evaluační jednotka Národního orgánu pro koordinaci této oblasti intenzivně věnuje. Díky její práci vznikla unikátní evaluace Politiky soudržnosti a jejího vlivu na rozvoj jednotlivých krajů. Výsledky z ní by se měly stát stavebním kamenem pro další rozhodování politik,“ vysvětlil přínos evaluačního výzkumu Radek Kobza, ředitel Odbor publicity a evaluací fondů EU Ministerstva pro místní rozvoj, v úvodním slovu konference nesoucí název Zaostřeno na regiony aneb Fakta o politice soudržnosti jako základ Evidence Based Policy.

Konference, kterou letos navštívilo téměř 180 účastníků, byla zahájena panelovou diskusí o roli evaluací při rozhodování institucí veřejné správy. Přednášející z řad vedení ministerstev ČR, Polska a zástupců Evropské komise se shodli, že evaluace by se měly stát neopomenutelnou součástí rozhodovacího procesu veřejných politik. Na základě podložených dat lze tak lépe vyhodnotit úspěšnost aktivit a smysluplnost využitých veřejných financí.

Na základě provedené celorepublikové evaluace Politiky soudržnosti a jejích nástrojů lze při tvorbě strategií zohlednit skutečné potřeby jednotlivých regionů. Výstupy pro šest krajů jsou k dispozici v Knihovně evaluací na stránkách DotaceEU.cz.

Paralelně s hlavním programem konference probíhaly již tradiční bloky zaměřené na představení konkrétních evaluací, tentokrát zaměřených na nefinanční nástroje podpory podnikání a sociální oblast.

V rámci doprovodného programu, který probíhal 4. listopadu, se účastníci mohli vzdělávat či vést diskuse zaměřené zejména na spolupráci zadavatelů a dodavatelů evaluací.

Prezentace a závěry z konference je možné stáhnou na stránkách www.dotaceEU.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 07.11.2022 09:06




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy