Výstava Ex Oriente lux představí prvního orientalistu Rudolfa Dvořáka

Národní knihovna ČR spolu s Orientálním ústavem AV ČR uvádí novou výstavu Ex Oriente lux, věnovanou Rudolfu Dvořákovi, zakladateli orientalistiky u nás. Expozice představí nejen dokumenty a literaturu, ale též část jeho umělecké sbírky.


Výstava Ex Oriente lux s podtitulem Mezi Orientem a probuzením Českého národa: Rudolf Dvořák (1860–1920) seznámí návštěvníky s osobností zakladatele a zároveň prvního profesora orientalistiky. Rudolf Dvořák byl významným arabistou, íránistou, turkologem a sinologem, který působil na Karlo-Ferdinandově univerzitě a dokonce byl jejím rektorem v letech 1915 – 1916. Dvořák též spolupracoval na Ottově slovníku naučném, kam přispěl hesly z oboru orientalistiky a po nějaký čas byl i hlavním redaktorem.

Výstava pořádaná Národní knihovnou ČR a Orientálním ústavem AV ČR ukáže Dvořákovo dílo, kam patří překlady i vlastní tvorba, archivní dokumenty a také předměty z jeho umělecké sbírky, která je v současné době uložena v Náprstkově muzeu.

Datum konání výstavy: 10. 11. 2021 – 8. 1. 2022

Čas: Po - So 9.00 - 19.00 hodin

Místo: Národní knihovna ČR, Výstavní chodba v přízemí (vchod A) Vstup na výstavu pouze s platným čtenářským průkazem NK nebo s platnou jednodenní vstupenkou v provozní době NK

Pro čtena´ře NK vstup zdarma

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy