Zoo Praha představila veřejnosti luskouny

První „české“ luskouny slavnostně představila v neděli odpoledne Zoo Praha.


Pár dovezený z Tchaj-wanu je po absolvování měsíční karantény konečně k vidění v noční expozici pavilonu Indonéská džungle. Luskouny přivítal nejen ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, ale i hosté – primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib, jeho náměstek Petr Hlubuček i vedoucí Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v ČR Liang-Ruey Ke. Speciální krmnou kaši pro luskouny připravil před diváky chovatel David Vala za asistence známých šéfkuchařů Romana Pauluse a Marka Fichtnera.

„Tchajwanští novináři se mě ptali, jestli luskouni budou superhvězdami naší zoo. Odpověděl jsem jim, že pro nejširší veřejnost asi ne, spíše zaujmou zájemce o přírodu a její ochranu,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „Za nejpodstatnější považuji, že nyní zde máme svého druhu velvyslance velice ohrožené a nesmírně zajímavé skupiny živočichů.“

Oba dovezení luskouni, samec Guo Bao i samice Run Hou Tang, se narodili v Taipei Zoo, která je jejich nejvýznamnějším chovatelem. Zoo Praha se nyní stala jedinou českou zahradou a jednou ze dvou v Evropě, která se těmito šupinatými savci pyšní. Hlavní motivace k chovu ale plyne především z jejich ohrožení. V Africe i v Asii jsou luskouni masivně loveni a již dlouho patří k nejvíce nelegálně obchodovaným savcům světa.

Vlastnímu představení luskounů předcházel program, jehož hlavní část se konala u vchodu do pavilonu Indonéská džungle. Zahájilo ho taneční vystoupení česko-indonéské skupiny Kintari a úvodní slovo pronesl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Následně chovatel David Vala seznámil návštěvníky s úskalími chovu luskounů a za asistence známých šéfkuchařů Romana Pauluse a Marka Fichtnera předvedl náročnou přípravu speciální krmné kaše pro luskouny, jejíž hlavní komponentou jsou včelí larvy. Zájemci pak mohli sledovat první veřejné krmení luskouní dvojice.

Následovaly rozhovory moderátora Karla Voříška nejen s ředitelem Zoo Praha Miroslavem Bobkem, ale také s hosty – s primátorem hl. m. Prahy Zdeňkem Hřibem a jeho náměstkem Petrem Hlubučkem.

„Originální tchajwanská jména luskouního páru byla pro našince poněkud obtížně vyslovitelná. Nechali jsme proto veřejnost jim vybrat nové přezdívky ověřeným hlasováním v anketě na Portálu Pražana. Nakonec zvítězil Hugo a Fazolka,“ dodal primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Před samotným vrcholem akce – slavnostním přestřižením pásky u vchodu do noční expozice pavilonu – pronesl na zdraví luskouního páru symbolický přípitek vedoucí Tchajpejské hospodářské a kulturní kanceláře v ČR Liang-Ruey Ke spolu se zástupci Zoo Praha i Magistrátu hl. m. Prahy.

Pomáháme jim přežít

Zoo Praha usiluje i o ochranu luskounů v jejich domovině, a to jak ve střední Africe, tak v jižní Asii.

„V Kamerunu podporujeme strážce chráněných území a v rámci projektu Toulavý autobus se snažíme o omezení lovu osvětou a vzděláváním místních obyvatel. V Laosu a na Sumatře jsme financovali vybudování záchranných stanic pro luskouny,“ připomíná ochranářské projekty ředitel Miroslav Bobek.

Ochranu luskounů i dalších druhů tak můžete i nadále podpořit převodem libovolné částky na sbírkové konto Pomáháme jim přežít (č. ú.: 43–680 466 0247/0100) nebo nákupem suvenýrů na e shopu Zoo Praha v sekci s názvem Pomáháme jim přežít). A v neposlední řadě samozřejmě také návštěvou Zoo Praha.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy