Autoškoly a zkušební komisaři z celé republiky se seznámili s novinkami, které přináší novela zákona

Téměř 600 učitelů autoškol, zkušebních komisařů a zástupců odborné veřejnosti se v Praze zúčastnilo konference Budoucnost vzdělávání řidičů.


Největší akce věnovaná vzdělávání řidičů od roku 1989 seznámila odbornou veřejnost s novinkami, které budou platné od 1. ledna 2024. Jde o možnosti pro začínající řidiče, kterými jsou řidičák na zkoušku či systém řízení od 17 let pod dohledem mentora (L17). Ministr Martin Kupka také předal ocenění významným osobnostem za dlouholetý přínos českému vzdělávání řidičů.

„Od 1. ledna roku 2024 čeká sektor vzdělávání řidičů mnoho zásadních novinek. Pro moderní vzdělávání a přípravu řidičů máme novinky jako L17 a řidičák na zkoušku. Dnešní akci jsme uspořádali především proto, abychom se změnami co nejlépe seznámili odbornou veřejnost a také si vyslechli jejich zpětnou vazbu přímo z terénu. Dobré vzdělávání řidičů je naší společnou prioritou a zodpovědností,“ říká ministr dopravy Martin Kupka a dodává: „I dále budeme zlepšovat systém vzdělávání, zavádíme například nové moderní testové otázky a sledujeme úspěšné zahraniční trendy v této oblasti.“

Hlavními tématy konference bylo zhodnocení aktuální situace v autoškolství, specifika vzdělávání mladých řidičů, etické aspekty výuky, zákonné změny platné od ledna 2024 či kultura vzdělávání řidičů a budoucnost autoškolství. Nechyběly ani dotazy na ministra dopravy, zástupce resortu a BESIPu. 

Zástupci Asociace autoškol na konferenci také představili nový Manuál a Aplikaci pro Mentory začínajících řidičů v systému L17. Spuštěn je už i nový web autoskolal17.cz.

„Jsem velmi rádi za tuto konferenci, díky které se vyučující v autoškolách lépe seznámí s nadcházejícími změnami. Řidičák na zkoušku a systém řízení už od 17 let opravdu představuje takovou malou revoluci na našich silnicích a věříme, že výrazně pomohou zlepšit bezpečnost provozu. Asociace autoškol připravila pro žadatele, jejich rodiče i autoškoly přehledné informační materiály, které jim pomohou,“ uvedl Aleš Horčička, předseda Asociace autoškol ČR.

V rámci konference vystoupil také výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jan Matoušek, který zmínil. „Nová pravidla řidičáku na zkoušku preventivních motivačních opatření jsou krok jednoznačně správným směrem. Mladí řidiči nejen způsobují dopravní nehody výrazně častěji, ale navíc nadprůměrně často jezdí rychle a telefonuji za jízdy a příliš mnoho jich u toho umírá. Ve věku 18-24 let si často myslíme, že jsme nesmrtelní. Práce s mladými řidiči v autoškolách je musí přesvědčit o opaku,“ říká výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Na dnešní konferenci byly také vyznamenány osobnosti, které významnou měrou přispěly ke kvalitě vzdělávání řidičů za posledních 30 let moderního autoškolství. Ocenění z rukou ministra Kupky převzal dlouholetý předseda Asociace autoškol Ondřej Horázný , dlouholetý zkušební komisař a bývalý místopředseda Asociace zkušebních komisařů Bohumil Pohanka, dlouholetý učitel a bývalý předseda Profesního společenství autoškol Jiří Myšák, ředitel Platformy Vize 0 Martin Laur a Pavel Fiala  z Ředitelství Služby Dopravní Policie Policejního Prezidia ČR.

„Všichni svým důležitým dílem přispěli k tomu, že tuzemský systém vzdělávání řidičů patří k jednomu z nejpropracovanějších v Evropě,“ připomíná Kupka.

Bodový systém se se začátkem příštího roku dočká největší aktualizace od svého zrodu v roce 2006. Novela zjednodušuje i zpřehledňuje bodový systém a zpřísňuje sankce za nejzávažnější a nejnebezpečnější přestupky. Zároveň na naše silnice přináší dvě důležité novinky – možnost řídit auto od 17 let pod dohledem mentora a řidičák na zkoušku po dobu 2 let od získání prvního řidičského oprávnění. Více informací o hlavních změnách najdete na webu BESIP.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy