Až 225 tisíc řidičů a řidiček by si do konce roku mělo vyměnit svůj řidičský průkaz

Během 10 měsíců letošního roku si o výměnu končícího řidičského průkazu požádalo téměř 650 tisíc zájemců, kterých se povinná výměna týkala.


Pro nový řidičský průkaz si tak přišlo 77 % řidičů z celkových 875 tisíc, kterým letos platnost průkazu končí. Do konce roku zbývá vyměnit ještě 225 tisíc průkazů, nejvíce v Praze a ve Středočeském kraji. O nový řidičský průkaz si mohou žadatelé požádat on-line přes Portál dopravy.  

„Doporučujeme všem řidičům si zažádat o nový řidičský průkaz online prostřednictvím Portálu dopravy. Ušetříte si jednu cestu na úřad, žádost si vyřídíte z pohodlí domova během pár minut. Pokud se navíc chcete vyhnout frontám při vyzvednutí nového řidičského průkazu, doporučuji si na webu příslušného úřadu rezervovat termín a čas vyzvednutí nového řidičáku,“ říká ministr dopravy Martin Kupka a dodává: „Ačkoliv si každý rok vyšší desítky tisíc lidí řidičský průkaz již neobnoví, přesto doporučuji všem zbytečně neodkládat výměnu, abyste si vyhnuli předvánočnímu shonu na úřadech.“

O výměnu řidičského průkazu z důvodu uplynutí platnosti je možné požádat nejdříve tři měsíce před skončením platnosti dokladu. Řidiči si o nový řidičský průkaz mohou zažádat buď elektronicky přes Portál dopravy nebo fyzicky na jakémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností, nebo. Při elektronické žádosti si řidič vybere, na kterém úřadu si chce svůj nový řidičský průkaz vyzvednout. Vybrat si může z kteréhokoliv z 206 obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, jejich seznam najdete na webu Ministerstva dopravy. Elektronická žádost je velmi rychlá, nezabere více než pár minut a všechny důležité údaje má žadatel v systému již předvyplněné. K samotné výměně je nutné donést platný doklad totožnosti a stávající řidičák.

Elektronicky i fyzicky je možné podat žádost o výměnu neplatného řidičského průkazu jak ve lhůtě standardní, tj. do 20 dní (bez poplatku), tak ale i ve lhůtě kratší, tj. do 5 pracovních dnů. Tento úkon je již zpoplatněn částkou 700 Kč, přičemž při elektronické žádosti k úhradě tohoto správního poplatku dochází v okamžiku vyzvednutí nového řidičského průkazu.

K 1. listopadu si svůj řidičský průkaz prozatím vyměnilo 649 866 občanů z celkových 845 424, kterým letos platnost řidičského průkazu vypršela nebo vyprší. Nejvíce řidičských průkazů zbývá vyměnit v Praze (29 646), Středočeském (27 982) a Jihomoravském kraji (26 570). V příštím roce se výměna řidičských průkazů z důvodu konce jejich platnosti bude týkat 448 443 lidí.  

Ačkoliv od 1. ledna 2024 díky novele zákona o silničním provozu již nebude nutné mít u sebe fyzicky při řízení řidičský průkazu, nic se nemění na povinnosti platným řidičským průkazem disponovat. Periodické výměny průkazů tedy budou probíhat stejně, jako doposud. 

Videonávod k ePodání skrze Portál dopravy naleznete zde.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy