Bartoš: Nadále budeme spolupracovat na omezení dopadů vysokých cen energií na domácnosti, malé a střední firmy, ale i velké podniky

Místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš se setkal s německým vicekancléřem a ministrem hospodářství a ochrany klimatu Robertem Habeckem.


Probírali společné strategie na zvládání energetické krize nebo budoucnost solární energetiky.

“Němci jsou jedni z našich nejbližších partnerů. Společně pracujeme na omezení dopadů vysokých cen energií na domácnosti, malé a střední firmy, ale i velké podniky. A to jak na národní úrovni, tak i v evropském měřítku. U malého a středního podnikání zásadní nebezpečí protekcionismu tolik nehrozí, nicméně u některých národních řešení by mohlo dojít k rozpadu a ohrožení zdravého konkurenčního prostředí. Bohaté státy by mohly podporou značně zvýhodnit své domácí firmy, což by mohlo vést k pádu konkurenčních firem u států, které tyto možnosti nemají. Jsem rád, že to vicekancléř vnímá stejně. Je proto nezbytné hledat celoevropské řešení. Vicekancléř Habeck ocenil postup České republiky v této věci.
První opatření jsme odsouhlasili v září, další představí Evropská komise příští týden. Já osobně kvůli tomu teď jedu do Štrasburku, kde se chci zasadit i za solidaritu mezi členskými státy a společnou reakci na dopad cen energií. V Evropském parlamentu budeme diskutovat například o tzv. windfall tax. Všichni si uvědomujeme, že silnější jsme společně. A evropská dohoda o úsporách to myslím jasně dokazuje,” uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Oba ministři také mluvili o solární energetice a možnostech jejího využití pro domácnosti.

“Jsem rád, že Poslanecká sněmovna v prvním čtení schválila zásadní zjednodušení povolování a provozování všech obnovitelných zdrojů energie včetně instalace solárních panelů. V tomto je potřeba pokračovat. Německo může být pro další rozvoj zdrojem inspirace. Velkým tématem našeho rozhovoru pak byla i komunitní energetika. I tímto směrem se musí Česká republika vydat,” dodal Ivan Bartoš.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy