Cena Ministerstva kultury za obor dětských uměleckých aktivit byla předána prof. PhDr. Jiřímu Skopalovi, CSc.

V sobotu 5. listopadu 2022 byla v Hradci Králové v rámci 13. celostátní přehlídky středoškolských pěveckých sborů MEZZOCHORI předána Cena Ministerstva kultury v oborech zájmových uměleckých aktivit prof. PhDr. Jiřímu Skopalovi, CSc. za mnohaletý přínos v oboru dětského sborového zpěvu.


Cenu předaly Mgr. Lenka Lázňovská, ředitelka Národního informačního centra pro kulturu, a Ing. Alena Kunčíková, tajemnice porot pro udělení cen MK v oborech zájmových uměleckých aktivit.

Prof. PhDr. Jiří Skopal, CSc. je významným sbormistrem, hudebním pedagogem a organizátorem hudebního dění. Od roku 1974 působí na Pedagogické fakultě Univerzity v Hradci Králové, kde v letech 1986–90 zastával funkci vedoucího katedry hudební výchovy; na jeho popud zde vznikl předmět řízení sboru. Se svou manželkou Květoslavou Skopalovou založil a v letech 1982–96 vedl chlapecký sbor Boni Pueri. V roce 1977 převzal po Josefu Vrátilovi vedení pěveckého sboru, který o rok později dostal název Královéhradecký pěvecký sbor Jitro. Pod jeho vedením se sbor rozrostl do sedmi oddělení a z počátečního zájmového útvaru se vypracoval na světovou úroveň. Od 80. let Jitro pravidelně uskutečňuje turné v mnoha evropských zemích (Belgie, Dánsko, Francie, Itálie, Řecko, Španělsko, Velká Británie, ad.). Od roku 1990 sbor uskutečnil šestnáct turné po Spojených státech amerických, osm po Japonsku. Dosáhl národních a mezinárodních úspěchů i v prestižních světových soutěžích (Llangollen, Nantes, Lecco, Neerpelt, Varna a další). Jiří Skopal v tomto sboru dodnes působí jako sbormistr. V roce 2004 se stal prezidentem festivalu Královéhradecké slavnosti sborového zpěvu.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy