Do skupiny kotulů v Zoo Praha přibyla dvě mláďata

V expozičním celku Vodní svět a opičí ostrovy mohou v těchto dnech návštěvníci pozorovat nedávno narozená mláďata kotulů veverovitých. Kotulí skupina v Zoo Praha tak nyní čítá již patnáct členů.


„Osmiletá samice Lilly přivedla své mládě na svět před měsícem a sedmiletá Mala o dva týdny později, otcem mláďat je osmiletý samec Manü. Již loni se nám v nové expozici narodila tři mláďata a své mladší sourozence se stále častěji snaží vybídnout ke hře,“ říká vrchní chovatel primátů Martin Vojáček.

Pro obě samice je to již jejich druhý potomek a o mláďata se vzorně starají. Ta se zatím pevně drží na zádech svých matek a pravidelně přelézají na jejich břicha, aby se napila mateřského mléka. Společně s celou skupinou pobývají i ve venkovním výběhu ve větvích vzrostlé moruše.

„Kotulové se dorozumívají pestrou škálou hlasových projevů včetně jakéhosi ptačího švitoření, návštěvníci je tedy určitě nepřeslechnou,“ dodává vrchní chovatel Martin Vojáček.

Kotul veverovitý je malá opice z čeledi malpovitých, která ve volné přírodě obývá území Jižní Ameriky. V Zoo Praha byl tento druh prvně k vidění v roce 1990, aktuální chov započal roku 2004.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy