Do země zeleného čaje přímo z Prahy

Linka na Tchaj-wan bude v provozu dvakrát týdně.


Nádherná přírodní scenerie, tropický deštný prales, vůně zeleného čaje. Praha je ode dneška šestým evropským městem, kam dopravce China Airlines provozuje přímé lety z Tchaj-peje. Přímým spojením s tchajwanským hlavním městem Tchaj-pej se tak řadí po bok Frankfurtu, Amsterodamu, Londýna, Říma a Vídně. Spojení je možné dvakrát týdně a společnost na trať z Tchaj-peje do Prahy nasadí letadlo A350-900.

Letiště Praha o dálkovou linku do východní Asie usilovalo několik let. Její spuštění proto předseda představenstva Jiří Pos považuje za ohromný úspěch.

„Novou linkou posílíme i příjezdový cestovní ruch. Před pandemií, tedy v roce 2019, navštívilo Českou republiku přes 190 tisíc cestujících z Tchaj-wanu, loni jich bylo pouze 13 791, což znamenalo pokles o téměř 93 procent. Změnit by to mohlo právě přímé letecké spojení Praha – Tchaj-Pej. Spojení navíc nabídne cestujícím z Prahy i možnost pohodlných přestupů do celé řady destinací dopravce China Airlines v Asii a Tichomoří.”

Podle prezidenta China Airlines Kao Shing-Hwanga je China Airlines jediným dopravcem, který nabízí non-stop lety mezi Tchaj-wanem a Českou republikou. Nová linka do Prahy podpoří bilaterální obchod a cestovní ruch.

„Očekáváme velký zájem ze strany tranzitního trhu Japonska, Koreje a Vietnamu, což umožní většímu počtu asijských cestujících projíždět Tchaj-wanem na cestě do České republiky a zpět a posílit tak postavení Tchaj-wanu jako regionálního tranzitního uzlu,“ dodává Kao.
„Přímá letecká spojení, jejich četnost a kvalita mají zásadní význam pro cestovní ruch. Věříme, že díky letům Praha – Tchaj-pej budou Česko znovu víc objevovat nejen turisté z Tchaj-wanu, ale z celé Asie. Jde o velmi bonitní klientelu. Pokud bychom vzali průměrnou útratu turistů z Číny, Japonska a Jižní Koreje u nás, je zřejmý postupný návrat těchto zahraničních hostů. Zatímco v roce 2019 v Česku utratili za osobu a den celkem 4 860 korun, o rok později se jednalo o 3 888 korun a v roce 2021 dokonce jen o 2 170 korun. Loni se situace začala zlepšovat – průměrná útrata uvedených cestovatelů z Asie u nás byla 4 321 korun za osobu a den,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget a dodává: „Dobrou zprávou je, že stejně jako útrata, rostou i počty cestovatelů z Asie. Data o ubytování v hotelích v Česku z letošního května, ukazují, že meziročně počet Tchaj-wanců vzrostl o 2 753 procent, a to z 393 na 11 213. Znamená to velké přiblížení se situaci v květnu 2019, kdy se ve stejném období jednalo o 14 839 tchaj-wanských turistů.“ 

Tchaj-wan nepředstavuje pouze zemi moderních technologií, ale nabízí i mnoho turistických lákadel. Ve třímilionovém hlavním městě Tchaj-peji se nachází Palácové muzeum, které uchovává vzácné sbírky za Zakázaného města. Příští rok oslaví dvacet let tamější impozantní budova, která je druhá nejvyšší na světe a ve svém názvu nese číslo 101 podle počtu podlaží. Ostrov oplývá divokou tropickou přírodou se soutěskami, horami, jezery i termálními prameny. Téměř desetinu plochy Tchaj-wanu představují národní parky.

Letiště Praha má aktuálně v seznamu linek do Asie a na Blízký východ spojení do Ammánu, Dubaje, Dauhá, Kuvajtu, Maskatu, Rijádu a do Soulu.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy