Fašank 2022

Festival masopustních tradic v obci Strání na Uherskobrodsku – Fašank 2022 (20. 2. – 1. 3.) – se letos koná již po pětatřicáté.


Muzeum Jana Amose Komenského opět spolupracuje na Fašankové filmotéce (28. 2.) a videodokumentaci více jak 200 let staré tradice zdejšího mečového tance „Pod šable“ (fašankové úterý, 1. 3.).

Festival začal v neděli 20. 2. vernisáží výstavy „Brána naděje“ Jindřicha Štreita. Kvůli současné epidemiologické situaci se páteční program (25. 2.) přesune na Facebook Strání Živě. V pořadu „Zhusta chlapci, zhusta“ uvidíte domácí soubory a cimbálovky. Tento pořad bude vysílán se živými vstupy ze Zámečku ve Strání a prokládán filmovými vzpomínkami na fašanky minulé. 

Následující den bude probíhat již tradičně. K vidění bude ukázka ruční výroby skla v rodinné sklárně Ladislava Breznického. Od 10:00 hodin se na náměstí a nádvoří Zámečku můžete podívat na Fašankový jarmark, ochutnat zabíjačku nebo si zajít na košt koblihů. Své pevné místo má v programové skladbě festivalu oficiální přijetí souborů a hostů festivalu na obecním úřadě starostou a zastupiteli obce v 12:00. O hodinu později začíná pořad „Ej, fašanku, fašanku“, v němž je dán prostor domácím i přespolním souborům a muzikám. Soubory budou vyhrávat od 15:30 („V šenku“). 

V neděli 27. 2. se bude od 15:00 hodin konat dětský fašankový karneval na ledu. V pondělí 28. 2. bude pro zájemce fašankové historie ve Dvoraně u kostela od 17:00 připravena „Fašanková filmotéka“.

Vrchol celého festivalu, takzvané fašankové úterý (1. 3.), sestává z programu „Pod šable, pod šable“. Jde o obchůzky fašančárů po domácnostech a hospodách po celém areálu obce. Všichni projdou usedlostí „Štrbákovec“. Letos bude neformální zakončení na Zámečku (Fašanková zábava a „pochování basy“ se nekoná). V tento den se ukončí nejen festival Fašank, ale celé masopustní období a veškerá rozjívenost.

Festival pořádá Obec Strání, FS Javorina, spolky SPOKOS a Smedoma Strání ve spolupráci s Muzeem Jana Amose Komenského v Uherském Brodě.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy