Fond podpořil filmovou adaptaci Války s mloky, příběh z období pražského jara i debutující režisérky

Radní Státního fondu kinematografie podpořili ve velké výzvě na výrobu celovečerního hraného filmu sedm projektů.


Celkem mezi ně rozdělili 64 mil. Kč. Nový film režiséra a scenáristy Jiřího Mádla Vlny o událostech pražského jara roku 1968 a adaptace románu Karla Čapka Válka s mloky režiséra Aurela Klimta byly podpořeny nejvyššími částkami. Fond podpořil také tři debutující režisérky – Veroniku Liškovou, Evženii Brabcovou a Piaoyu Xie. 

„Mezi sedm podpořených projektů se ve výsledku dostaly čtyři psychologická dramata, historické drama o okupaci Československa v roce 1968, fantasy pohádka navazující na úspěšný první díl a adaptace Čapkovy knihy Válka s mloky pojatá jako kombinace hraného a zároveň animovaného snímku,“ uvedla předsedkyně Rady SFKMG Helena Bendová.  

Vlny je název třetího celovečerního filmu režiséra a scenáristy Jiřího Mádla (Pojedeme k moři, Na střeše). Drama o dvou bratrech zasazené do období invaze vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 do tehdejšího Československa dostalo podporu ve výši 15 mil. Kč a českým producentem je společnost Dawson Films. Koprodukčním státem je Slovensko. Za novou adaptací románu Karla Čapka Válka s mloky stojí režisér Aurel Klimt (Fimfárum Jana Wericha, Lajka). Radní Fondu podpořili projekt druhou nejvyšší částkou 14, 5 mil. Kč. Celovečerní kombinovaný trikový film bude mít koprodukci ze Slovenska, Srbska a Chorvatska a za českou stranu projekt produkuje Studio ZVON.  Jednou z debutujících režisérek je Veronika Lišková s filmem Rok vdovy. Scénář k psychologickému dramatu napsal Eugen Liška a Fond projekt podpořil částkou 8,5 mil. Kč. Producentem je společnost Cinémotif Films a koproducenty budou Slovensko a Polsko. Druhou režisérkou, která debutuje se svým celovečerním hraným filmem Divočina, je Evženie Brabcová. Scénář rodinného dramatu s pohádkovými prvky napsala společně s Benjaminem Tučkem. Fond podpořil projekt částkou 8 mil. Kč, produkční firmou je BFILM.cz a koprodukčními zeměmi jsou Slovensko a Bulharsko. Les je nový projekt režisérů Tomáše Weinreba a Petra Kazdy, kteří spolupracovali již na oceňovaném filmu Já, Olga Hepnarová. Hlavním aktérem snímku bude rodina, jejíž osudy změnila přírodní katastrofa. Film produkuje společnost nutprodukce a Fond projekt podpořil částkou 8 mil. Kč. Koprodukčními státy jsou Slovensko a Francie. Třetí debutantkou je studentka pražského FAMU, tchajwanská režisérka, Piaoyu Xie s filmem Ošklivá mandarinka. Vypráví příběh čínské studentky hudby, jejíž jedinou šancí, jak trvale zůstat v Praze, je získat partnerské vízum. Producentem je Analog Vision a koproducenty Tchaj-wan a Slovensko. Radní Fondu podpořili projekt částkou 6 mil. Kč. Film režiséra a scenáristy Petra Kubíka Alchymistka zakletá v čase podpořil Fond částkou 4 mil. Kč. Pohádková fantasy je pokračováním Kubíkova filmu Princezna zakletá v čase a produkuje ji společnost Profesionální Video. 

Celkem se o podporu v této výzvě ucházelo 27 projektů.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy