Jak často byste měli krmit svého pejska?

Najezený pes je spokojený pes. Tohle určitě platí, jenže není to tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát. Správné krmení je závislé hned na několika faktorech. Podrobně se podíváme na všechny z nich a pomůžeme vám určit ideální režim právě pro vašeho pejska.


Věk psa je klíčový

Hlavní roli hraje to, jak je pejsek starý. Rozlišujeme tři základní období, na které se podíváme:

  • Štěně - na začátku svého života rostou pejskové rychle a potřebují velké množství energie. Doporučuje se tedy krmit je častěji, a to asi 3-4x denně. Tím získají přes celý den všechny potřebné živiny pro jejich růst.
  • Dospělý pes - pro ideální udržení energetické rovnováhy se doporučuje dávat granule pro psy dvakrát denně. Jednou ráno a pak až večer. Tedy ideálně dvě porce za den.
  • Senior - u starších psů je to složitější. Mohou mít již své specifické potřeby a je vhodné to probrat s veterinářem. Velké množství psů zůstává u dvou krmení denně, ovšem najdou se výjimky, které potřebují krmení častěji po menších dávkách.

Velikost psa a jeho plemeno

Jak asi nemusíme upozorňovat, malí psi mají mnohem menší žaludek, což znamená, že by měli dostávat menší porce vícekrát denně. Velcí naopak potřebují dostat pořádnou porci, ale je potřeba to hlídat a dávkovat maximálně podle doporučení výrobce. Jinak hrozí riziko přejídání.

Důležitý je i zdravotní stav a to, jak je pes aktivní

Pokud váš pejsek patří mezi opravdu velmi aktivní a jen tak se nezastaví, pak bude mít i vysoké energetické nároky. V tomto případě musí mít ideální granule pro štěňata nebo dospělé psy více kalorií a budou potřebovat více krmení za den.

Druhá věc je zdraví. To si nevybíráme, a pokud náš pejsek trpí nějakými problémy, pak je potřeba poradit se s vaším veterinářem, který mu poskládá jídelníček na míru a samozřejmě vám řekne kolikrát denně by měl pejsek jíst.

Zdroj foto: Jaromir Chalabala / Shutterstock.com

Autor: Mediální skupina Region24 Článek může obsahovat komerční sdělení.

Vizovické Trnkobraní 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Vizovické Trnkobraní 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024