Jak jsme hledali a našli jméno pro orangutaní mládě

Více než čtyři tisíce návrhů nám přišlo přes webový formulář, další stovky v diskuzích na sociálních sítích a v e-mailech.


A jedno z navrhovaných jmen nás opravdu zaujalo. Terry, na počest tvůrce Zeměplochy, spisovatele Terryho Pratchetta (1948–2015).

V roce 1999 navštívil Terry Pratchett i Zoo Praha. Seznámil se s našimi velkými želvami a poté v dnes již neexistujícím sále pronesl přednášku.

Člen jeho českého fanklubu Martin T. Schwarz na ni po letech vzpomínal takto: „Terry Pratchett začal podle očekávání mluvit o své práci v Nadaci na záchranu orangutanů. (...) Zvláště sugestivní vyprávění o setkání Mistra tváří v tvář ve volné přírodě s orangutaním samcem, který prý vypadal jako obrovská krychle a tři Schwarzeneggerové vedle sebe, na nás všechny udělalo velký dojem.“

Terry Pratchett ve svém díle stvořil postavu knihovníka-orangutana, který se dorozumíval slovem Oook (nebo Ook) a nesnášel lidi, kteří ho označovali „opice“ nebo dokonce „opička“ namísto správného Lidoop či Knihovník. Ve skutečném světě pak tento Knihovník napomáhal při Pratchettově fundraisingu ve prospěch orangutanů žijících na Sumatře a zejména na Borneu. Terry Pratchett se za nimi naposled vypravil dokonce ještě s rozvíjející se Alzheimerovou chorobou a natočil pro BBC dokument věnovaný jejich ochraně.

Na první pohled by se tedy jméno Terry nabízelo jako téměř jasná volba. Jenže chyba lávky: Zní podobně jako Diri a oběma orangutaním sourozencům by jejich jména mohla splývat.

A tak jsme museli hledat dál. Již jsme však věděli, co z návrhů vybírat: nějaké jiné jméno, které by odkazovalo, když ne přímo na Terryho Pratchetta, tak alespoň na jeho Knihovníka. Nakonec nám v sítu uvázly dva návrhy: Kusasi a Pustakawan. Kusasi byl orangutaní samec, kterého ve zmiňovaném dokumentu BBC hledal v pralesích Bornea Terry Pratchett. A Pustakawan znamená v indonéštině knihovník.

Pro které jméno jsme se nakonec rozhodli? Naši chovatelé hlasovali – a vyhrál Pustakawan. Náš orangutaní sameček se tedy ode dneška jmenuje Pustakawan, zkráceně Kawi.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
18.12.2020 08:33




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy