Jan Korseska se stal novým starostou MČ Praha 2, vystřídal tak svou stranickou kolegyni Alexandru Udženija

Zastupitelé městské části Praha 2 na svém zasedání zvolili novým starostou Jana Korsesku. Z funkce uvolnili Alexandru Udženija, která na svůj post rezignovala.


Alexandra Udženija, která od února tohoto roku působí jako náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví, tak opouští své místo starostky a radní MČ Praha 2, a dále zůstává jako zastupitelka. V radě MČ Praha 2 ji vystřídá Lucie Pechová, která bude vykonávat funkci neuvolněné místostarostky pro oblast sociální a zdravotnictví. Ta je předsedkyní správní rady nadačního fondu MČ Praha 2 Dvojka srdcem a dlouhodobě s Alexandrou Udženija v sociální oblasti spolupracovala.

„Dvojka je a vždycky bude mojí srdeční záležitostí, a tak rozhodnutí vzdát se mandátu starostky Prahy 2 nebylo vůbec jednoduché. Výsledky posledních voleb do Zastupitelstva hlavního města Prahy, kde nám voliči dali silný mandát, ale zamíchaly kartami a já se stala náměstkyní primátora pro oblast sociálních věcí, zdravotnictví a bytové politiky. Jako nejférovější řešení vůči všem považuji vzdát se mandátu starostky a nevykonávat obě funkce současně. Slibuji ale, že budu aktivní i jako řadová zastupitelka, a že se dál budu věnovat zejména sociálním tématům. Ať už je to Nadační fond Dvojka srdcem, nebo Kluby Dvojka pro seniory a Dvojka pro děti a rodiče. A samozřejmě i projektu Nový domov. Nepřestanu se starat o ty, kteří nejvíce potřebují naši pomoc a zaslouží si úctu a důstojné podmínky pro život,“ říká Alexandra Udženija.

Novým starostou MČ Praha 2 byl zvolen dosavadní místostarosta Jan Korseska, který s Alexandrou Udženija dlouhodobě v radě městské části zasedal a spolupracoval. Ve své gesci měl dlouhá léta na starosti oblast financí a tuto bude řídit i nadále. Díky zodpovědnému sestavování rozpočtu se městské části Praha 2 daří dlouhodobě udržovat vyrovnané hospodaření, které ovšem nikdy nebránilo rozvoji druhé městské části.

„Pozici starosty přebírám s vědomím, že naše Dvojka má veliký kredit a mnohdy bývá příkladem ostatním městským částem. Chci pokračovat v práci, kterou zde před 25 lety započal legendární starosta Mgr. Michal Basch, ostatně právě on se stal mým politickým vzorem. Byl to vzdělaný, vstřícný a optimistický komunální politik, kterého jsem si velice vážil. V politice jsem se proto i já vždy snažil o otevřený dialog se všemi. Rád bych byl právě tím starostou, za kterým budou lidé na radnici docházet s důvěrou,“ uvedl nově zvolený starosta Jan Korseska, který mezi své osobní priority řadí prosazení změn ve způsobu financování MČ ze strany hl. m. Prahy a zlepšení vzájemné komunikace, a dodal: „Budu i nadále dbát o to, aby se Praha 2 rozvíjela ve prospěch svých obyvatel. Důležité je pro mě udržet vysoký životní standard a stabilitu městské části, protože jen v takovém prostředí se může kvalitně rozvíjet jak soukromý, tak podnikatelský život.“

Jan Korseska (62 let) absolvoval Střední průmyslovou školu strojní a vystudoval management na The Open University – Business Studies. Od roku 1998 působí v komisích Rady MČ Praha 2. V roce 2000 se stal zastupitelem, kterým byl do roku 2006. Od roku 2009 je členem ODS a v roce 2014 se vrátil znovu do zastupitelstva městské části. Tentýž rok zasedl Jan Korseska v Radě městské části, kde působí dosud a je gesčně odpovědný za oblast financí a správy majetku. Předsedá zastupitelskému klubu Společně pro Prahu 2 tvořenému pravicovými stranami ODS a TOP 09, je předsedou místního sdružení, členem oblastní rady ODS Praha 2 a členem regionální rady ODS Praha. Je ženatý, s manželkou vychovává dceru, z předešlého vztahu má již dospělé dceru a syna. Volný čas nejraději tráví se svojí širokou rodinou.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 22.06.2023 08:05




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy