Kukly se valí do Prahy

Trojská botanická zahrada připravuje výstavu, která se bude věnovat jedovaté motýlí kráse.


Botanická zahrada hl. m. Prahy i na letošní sezónu připravuje výstavu exotických motýlů. Jedná se již o 18. ročník a tentokrát se bude věnovat jedovatým druhům. Víte, jací motýli jsou jedovatí a jak se jed dostává z rostliny přes housenku až do motýla? Jak motýli hledají potravu pro sebe i pro housenky a co všechno dospělci jedí? Na tyto otázky můžete hledat odpovědi ve skleníku Fata Morgana od 9. června do 18. července. Botanická zahrada v Troji již několik let spolupracuje s motýlí farmou ve Stratfordu nad Avonou, odkud tento týden dorazila první zásilka kukel. 

Skleník Fata Morgana hostí výstavu tropických motýlů již od svého zpřístupnění pro veřejnost v roce 2004. V loňském roce se výstava z důvodu uzavření skleníku v rámci protiepidemických opatření nekonala. Letos však návštěvníci o krásu motýlů a jejich života ochuzeni nebudou.

„I přes komplikovaný rozjezd nové sezóny, kdy jsme museli řadu oblíbených akcí pro návštěvníky odložit, musím říct, že mě těší, že za necelé dva týdny zahájíme výstavu motýlů, která k naší botanické zahradě prostě patří. Letošní ročník potrvá šest týdnů a budeme se snažit, aby pobyt v našem skleníku byl pro návštěvníky relaxem, a aby si motýlí krásu skutečně užili. Zatím platí opatření, která povolují maximálně 100 návštěvníků ve skleníku v jeden okamžik. Proto doporučujeme, aby si zájemci svou návštěvu výstavy naplánovali, ideálně na odpoledne všedních dnů. Chvíle čekání si mohou zkrátit u občerstvení v naší nové restauraci, nebo posezením v rámci nového vstupního areálu,“ zve na výstavu motýlů Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Jedovatí i nejkrásnější motýli

Do trojské botanické zahrady postupně dorazí na 5500 kukel několika desítek druhů motýlů. Hojně jsou zastoupeni jedovatí motýli rodu Heliconius, nebudou chybět ani tropičtí krasavci Morpho peleides s blankytně modrými křídly. „Motýli, kteří k nám z farmy ve Velké Británii tento týden dorazili, jsou původem ze Střední Ameriky, postupně k nám zamíří i kukly druhů z dalších koutů světa. Letos se veřejnost seznámí s jedovatými motýli a jejich způsobem života. Nebudou ale chybět ani druhy, které ve Fata Morganě máme každým rokem, tedy oblíbení modří motýli z rodu Morpho nebo stěhovavý monarcha (Danaus plexippus). Zajímavostí je Methona confusa, což je babočka s průsvitnými křídly,“ láká Eva Smržová, kurátorka Botanické zahrady hl. m. Prahy a výstavy motýlů.

Na výstavu motýlů od 9. června do 18. července

Tropický skleník Fata Morgana bude hostit výstavu motýlů od 9. června. Je otevřen vždy od úterý do neděle od 9 do 19 hodin. Na základě aktuálních opatření může být v prostorách skleníku v jeden okamžik maximálně 100 osob (1 osoba na 15 m2 vnitřní plochy). Do celé Botanické zahrady Praha lze vstupovat pouze hlavními vchody, které jsou otevřené denně od 9 do 19 hodin.  Vstupenky je možné zakoupit přímo v pokladnách, s ohledem na komfort návštěvníků však botanická zahrada doporučuje zakoupit vstupenky on-line, prostřednictvím webových stránek www.botanicka.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy