Lubomír Zaorálek udělil medaili Artis Bohemiae Amicis významné pedagožce Anně Buroňové

Ministr kultury Lubomír Zaorálek ocenil zejména její dlouholetý všestranný přínos k rozvoji folklorního života na severní Moravě a ve Slezsku.


„Jsem velmi rád, že mohu udělit medaili paní Anně Buroňové, která se výrazným způsobem zasloužila o uchování tradic naší lidové kultury a zprostředkovává ji dále svým aktivním přístupem široké veřejnosti u nás i v zahraničí. Právem jí patří  naše  poděkování za celoživotní uměleckou a pedagogickou práci a za dlouhodobé šíření dobrého jména české kultury u nás i ve světě,“ řekl Lubomír Zaorálek.  

Paní Anna Buroňová je významnou pedagožkou, organizátorkou kulturních akcí a folklorního života na severní Moravě a ve Slezsku. Narodila se 7. října 1940 v Ostravě-Zábřehu a po celý svůj život se věnovala udržování tradic lidové kultury na Těšínsku. Lásku k hudbě, písním a folkloru u ní i jejich sester, probudil otec Otto Žabka, nadaný známý zpěvák a skladatel písní v lidovém duchu. Absolvovala Jedenáctiletou střední školu v Jablunkově, Vyšší pedagogickou školu v Opavě a Lidovou konzervatoř Severomoravského kraje v Ostravě. Pedagogickou činnost vykonávala na základních školách v Jablunkově, ve Vítkovicích a v Porubě. Od roku 1974 je vedoucí dětského folklorního souboru Porubka, od r. 1984 dosud působí jako vedoucí souboru „Ondra“ TJ Sokol Vítkovice. Se svými svěřenci navštívila folklorní festivaly v Rumunsku, Dánsku, Německu, Chorvatsku, Portugalsku, Anglii, Rakousku a Polsku. Se svým manželem Ing. Miroslavem Buroněm, starostou TJ Sokol Vítkovice, jsou duší sokolského Českého domu.

Celý svůj život se Anna Buroňová věnovala práci folklorního hnutí. Stala se předsedkyní Folklorního sdružení Těšínského Slezska, koordinátorkou a ředitelkou Moravskoslezské kanceláře Folklorního sdružení ČR, členkou kulturní komise vzdělavatelského sboru České obce sokolské a vzdělavatelka TJ Sokol Vítkovice.  Členkou programové rady mezinárodního folklorního festivalu „Slezské dny v Dolní Lomné“, Matice Slezské. Vedoucí a choreografkou taneční folklorní skupiny „vítkovští sokoli“, souboru Ondra a dětského souboru Porubka.

Své rozsáhlé znalosti regionálních písní a tanců předává nejen odborné i laické veřejnosti. Jako spoluautorka se podílela na vzniku videoencyklopedie „Lidové tance z Čech, Moravy a Slezska“-díl X. Slezsko, který vydal Národní ústav lidové kultury. Je autorkou folklorní skladby „Rozkvetlá louka“ pro XIII. Všesokolský slet 2000, spoluautorkou dalších skladeb.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy