Ministerstvo spustí studii na přítomnost protilátek u 8 tisíc Čechů

Ministerstvo zdravotnictví spustí v průběhu září a října studii PREVAL II.


Jejím cílem je doplnit informace o reálném stavu přítomnosti protilátek a buněčné imunity proti viru SARS-CoV-2 na vzorku přibližně 8 tisíc osob včetně chronických pacientů, zdravotnického personálu a osob testovaných v roce 2020 při první fázi. Výzkum proběhne v Praze a Olomouci. Na studii MZ spolupracuje se Státním zdravotním ústavem a Ústavem zdravotnických informací a statistiky.

„Studie nám pomůže pochopit dynamiku šíření onemocnění covid-19 v České republice. A také nám dodá podklady pro řešení tolik diskutované otázky uznávání protilátek. Dnes máme totiž pouze dílčí a necentralizované údaje získané rozdílnými metodikami a za použití různých laboratorních metod. To je potřeba změnit. Druhá fáze studie nám s tím pomůže,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Studie PREVAL II bude prováděna ve třech zdravotnických zařízeních. Institut klinické a experimentální medicíny se zaměří na pacienty s chronickým onemocněním léčené přímo v IKEM a na pacienty oslovené ve spolupráci se Sociologickým ústavem Akademie věd ČR. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici bude průzkum prováděn na vlastních zdravotnických pracovnících. Fakultní nemocnice Olomouc ve spolupráci s Univerzitou Palackého se pak primárně zaměří na osoby, které se účastnili studie PREVAL v dubnu a květnu 2020.

Do studie není možné se přihlásit. Vybrané osoby, které zastupují každou ze 4 skupin, budou cíleně osloveni. Každá skupina bude zastoupena přibližně 2-3 tisíci osob, v rámci celé studie tak bude vyšetřeno 8 tisíc osob. Probíhat bude v září a říjnu 2021 a závěrečné vyhodnocení budou k dispozici na konci roku. Dílčí výsledky však budou postupně předávány Ministerstvu zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky a hodnoceny společně s partnerskými organizacemi projektu.

Výzkum je plně v souladu s mezinárodními doporučeními a jeho obdoby jsou prováděny ve velké části vyspělých zemí. Účastníkům studie je odebrána žilní krev a následným vyšetřením se detekuje přítomnost protilátek proti viru SARS-CoV-2 a buněčná složka imunity.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 06.09.2021 09:40




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy