Na Desítce bude nový klub pro děti a mládež, provozovat ho bude YMCA

Na Desítce letos začne fungovat sociální služba Nízkoprahové zařízení pro děti a mládež.


Sloužit bude zdejším dětem a mladistvým ve věku 6–19 let, ohroženým společensky nežádoucími jevy. Klub, který desáté městské části dlouhodobě chybí, bude provozovat nejstarší světová mládežnická organizace YMCA. První klienty by měl uvítat v polovině tohoto roku.

„Přestože je podobných zařízení po republice 250, v naší městské části, která je domovem téměř 110 000 obyvatel, doposud nefungovalo žádné. Přitom v rámci komunitního plánování sociálních služeb od rodičů i organizací léta zaznívalo, jak moc taková služba chybí. Jako nové vedení radnice jsme se tedy rychle rozhodli, že zařízení vybudujeme, a povedlo se nám to za dva roky,“ říká radní Michal Kočí (Piráti), který má na městské části sociální služby na starost.

Bezbariérové zařízení se bude nacházet v zelené oáze mezi Botičem a sportovišti Lokomotivy Vršovice, kde budou mít pracovníci klubové sociální služby ideální podmínky pro motivační činnost s dětmi a dospívajícími, u nichž existuje riziko nevhodně tráveného volného času. Zároveň se jedná o lokalitu, kde klienti nebudou moci rušit žádné sousedy. 

„Dříve tu stála ruina mateřské školy postavené v 50. letech. Původně jsme zamýšleli budovu pro nový účel zrekonstruovat, ale vzhledem k velmi špatné statice budovy byl nakonec celý objekt zbourán a postaven nový,“ popisuje radní Kočí.

Výstavba probíhala od září 2019 do konce ledna letošního roku a celkově vyšla na 15,7 milionu korun.

Provozovatele vršovického klubu hledala radnice prostřednictvím výběrového řízení. To vyhrála pražská pobočka organizace YMCA, jež má v tomto směru velmi bohaté zkušenosti, provozuje v hlavním městě už dvě obdobná zařízení. Minulý týden podepsaly MČ Praha 10 a YMCA Praha nájemní smlouvu.

„Denně službou může projít až třicet klientů, kteří jsou ohroženi společensky nežádoucími jevy anebo žijí v konfliktu se společností a jejími normami. Naši kvalifikovaní pracovníci jim budou pomáhat v mnoha oblastech jejich života, například s problémy ve škole, v rodině, ve vrstevnických vztazích, se sebepojetím nebo zdravým vztahem k sobě samým,“ přibližuje ředitel YMCA Praha Petr Bruna. „Nabízet budeme pravidelné rozvojové zájmové činnosti (výtvarného, sportovního a hudebního charakteru), doučování a pomoc s přípravou do školy, popovídání o těžkostech, aktivní a smysluplné trávení volného času,“ dodává ředitel Bruna.

Klienti budou moci mimo jiné využívat multifunkční sportovní hřiště s pryžovým povrchem na bázi přírodního kaučuku.

O klubu pro děti a mládež

Nízkoprahová zařízení poskytují v jednotlivých lokalitách ambulantní a terénní služby pro děti a mládež. Klub ve Vršovicích bude pro děti a dospívající ve věku 6–19 let z městské části Praha 10, kteří jsou ohrožení společensky nežádoucími jevy. Služba bude bezplatná a bude moci být využívaná i anonymně.

Poznámka redakce: Zemní kabelové šachty Langmatz doporučujeme jako chytré řešení inženýrské výstavby ve městech.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy