Na zámek Konopiště se vrátil vzácný štít odcizený za války nacisty

Na zámku Konopiště byl včera vystaven vzácný renesanční štít ze sbírky Františka Ferdinanda d'Este, který se do České republiky vrátil po téměř 80 letech. Štít byl ze zámku odcizen nacisty za druhé světové války, poté byl v majetku soukromého sběratele.


Ten ho v roce 1977 daroval Muzeu umění ve Filadelfii, kde ho v roce 2016 objevil český historik. Nyní byl štít vrácen České republice, návštěvníci si ho mohou prohlédnout ve zbrojnici konopišťského zámku již od úterý 21. září. 

„Řekla bych, že štít měl takové štěstí v neštěstí. Sice byl za války, stejně jako tisíce dalších artefaktů, ukraden, nicméně šťastnou náhodou se dostal do významné umělecké instituce plné renomovaných odborníků, díky jejichž péči je štít i nyní ve výborném stavu. Tímto bych tedy chtěla znovu poděkovat Muzeu umění ve Filadelfii nejen za to, jak se o štít starali, ale i za korektní spolupráci během jednání o navrácení štítu zpět do České republiky. Velký dík patří také panu historikovi Čepičkovi, který štít v americkém muzeu objevil, ale také prokázal, že se jedná právě o ztracený štít z Konopiště,“ sdělila generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková

Vyjednávání o navrácení štítu z USA zpět do ČR probíhalo intenzivně od roku 2018, dohoda o narovnání a vrácení štítu byla uzavřena v červenci letošního roku. V pondělí 13. září si poté zástupci Národního památkového ústavu, Ministerstva kultury a Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu štít slavnostně převzali ve filadelfském muzeu. 

„Jsem rád, že spravedlnost zvítězila nad despotismem nacistického režimu, který tento vzácný štít nelegálně odcizil z místa, kam patří, tedy ze zámku Konopiště. Teď se po 80 letech vrací domů a já velice děkuji Národnímu památkovému ústavu, Ministerstvu zahraničních věcí České republiky i Velvyslanectví České republiky ve Washingtonu, kteří se o to zasloužili,“ uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Malovaný kruhový štít ze 16. století zdobí výjevy z římských dějin, za jejichž autora je považován italský malíř Girolamo de Treviso. Má dřevěné jádro a průměr 61 centimetrů, zdoben je technikou grisaille, tedy proškrabáváním šedé barvy, pod níž je zlatý podklad. Malba zobrazuje dobytí Nového Kartága Římany. Nejedná se o štít k boji, nýbrž k slavnostním účelům, používal se například při vojenských přehlídkách. 

Do sbírky arcivévody Františka Ferdinanda se štít dostal pravděpodobně na konci 19. století, po první světové válce se stal majetkem tehdejšího Československa. V roce 1944 ho nacisté odvezli z konopišťského zámku do Schwarzenberského paláce v Praze a odtud do rakouského Linze, kde mělo po válce vzniknout Hitlerovo muzeum umění. Jeho další pohyb je nejasný až do okamžiku, kdy ho v roce 1954 v Paříži zakoupil do soukromé sbírky americký tabákový magnát Carl Otto von Kienbusch. Ten ho poté odkázal Muzeu umění ve Filadelfii, kde byl štít od roku 1977 umístěn. Zde ho v roce 2016 na základě svého dlouholetého výzkumu identifikoval vimperský historik Ladislav Čepička, kterému se štít podařilo ztotožnit dle dostupných podkladů se zcizeným štítem z Konopiště a nezpochybnitelně tak prokázal jeho původ. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy