Národní muzeum se v úterý opět otevře návštěvníkům včetně výstavy Sluneční králové

V úterý 4. května se Muzejní komplex Národního muzea za speciálního režimu opět otevře, a to včetně jedinečné výstavy Sluneční králové, která však potrvá již jen do 6. června tohoto roku.


Návštěvníci by si však neměli nechat ujít ani ostatní výstavy v tomto prostoru. Kromě těch stávajících budou mít možnost prvně spatřit například výstavu Olympijské Tokio nebo Czech Press Photo.

Již v úterý 4. května se opět otevřou návštěvníkům dveře muzejního komplexu Národního muzea (tj. Historická a Nová budova). Díky tomu budou moci za speciálního režimu spatřit hned několik výstav včetně unikátních Slunečních králů. Kapacita budovy i jednotlivých výstav je omezena. Vstup na výstavu Sluneční králové bude možný pouze na základě předem zakoupené online vstupenky na konkrétní den a čas. Prodej těchto časových vstupenek bude spuštěn v neděli 2. 5. v 18.00 na webových stránkách Národního muzea www.nm.cz. Na ostatní výstavy i do celého objektu bude možné zakoupit vstupenky jak online, tak i na pokladně v den návštěvy. Z důvodu dodržení maximální kapacity bude návštěvníkům umožněn vstup do komplexu pouze hlavním vstupem Historické budovy Národního muzea. Otevření těchto objektů je samozřejmě podmíněno dodržováním platných opatření. Jedná se především o snížení kapacity návštěvnosti a dále o dodržování dostatečných rozestupů a zajištění dezinfekce pro návštěvníky. Návštěva Národního muzea díky tomu bude bezpečným kulturním zážitkem.

A na co konkrétně se mohou návštěvníci po dlouhé době v Národním muzeu těšit?

Sluneční králové – výjimečný mezinárodní projekt, který dokumentuje největší archeologické objevy českých egyptologů spjaté s výzkumem egyptského Abúsíru, starověkého královského pohřebiště sousedícího na severu s Gízou a na jihu se Sakkárou.

Olympijské Tokio – výstava, kterou připravilo u příležitosti letošních olympijských her Národní muzeum společně s Českým olympijským výborem a Vojenským historickým ústavem. Zaměřuje se především na trojici tokijských her: těch nekonaných v roce 1940, uskutečněných v roce 1964 i těch (poprvé v historii) posunutých Her XXXII. olympiády, které proběhnou v létě 2021.

Czech Press Photo – poprvé v historii Czech Press Photo se výstava koná v Historické budově Národního muzea. Představují se na ní vítězné snímky soutěže doplněné kolekcí vybraných zásadních okamžiků 26. ročníku společně s výstavou zahraničních porotců a Grantem primátora.

Slavní čeští skladatelé – netradičně pojatá výstava vtáhne návštěvníky do příběhů života čtyř fenomenálních skladatelů: Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.

Korona v muzeu! – věnuje se zpola zapomenuté světici svaté Koroně. Výstava ji představí v jejích proměnách od exotické mučednice s reprezentativním jménem, které oslovilo například římského císaře Otu III., po patronku dřevorubců a ochránkyni lidí v nouzi, pomocnici hledačů pokladů a sázečů loterií, a nakonec v současnou ochránkyni proti stejnojmenné nemoci.

Poklady numismatických sbírek – ukazuje numismatiku jako vědu i sběratelský obor. K vidění je zhruba 1 500 exponátů ze sbírkových fondů Národního muzea doplněných o zápůjčky spolupracujících muzeí.

Sál minerálů – tato část expozice představuje více než 4 000 předmětů ze sbírky, která celkově čítá neuvěřitelných 100 000 minerálů z celého světa.

1620. Cesta na Horu – výstava připravená ke 400. výročí bitvy na Bílé hoře. Vůbec poprvé se návštěvníci zúčastní multimediální rekonstrukce bitvy nebo na vlastní kůži zažijí atmosféru staroměstského popraviště.

Vybere si každý

Národní muzeum myslelo při znovuotevření i na to, aby si mohl každý návštěvník vybrat, zda si přeje vidět třeba jen výstavu Sluneční králové či celý muzejní komplex včetně všech výstav. Vzniklo tak vstupné odrážející konkrétní preference jednotlivých návštěvníků. Díky tomu se můžete přijít podívat třeba jen na výstavu Sluneční králové či jen na výstavu Czech Press Photo nebo do celého objektu Muzejního komplexu. Je jen na vás, jakou variantu si zvolíte.

Pokud to situace dovolí, Národní muzeum otevře postupně všechny své objekty. Veškeré informace ohledně vstupného a aktuální otevírací doby naleznete na oficiálních stránkách Národního muzea: www.nm.cz.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy