Národní muzeum v přírodě otevírá všechna svá muzea

Příznivá epidemiologická situace a rozvolňování opatření umožnily otevření všech organizačních složek Národního muzea v přírodě.


Nově tedy jsou otevřeny i Muzeum v přírodě Zubrnice a Hanácké muzeum v přírodě v Příkazích. Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm otevírá interiéry objektů.

Od úterý 18. května se otevírá návštěvníkům Muzeum v přírodě Zubrnice.

„Letošní sezónu zahajujeme na Den muzeí, kdy bude návštěvníkům umožněn vstup zdarma. Namísto prohlídek s průvodcem je ale čeká několik novinek v samostatně přístupných objektech areálu Historické vesnice. Nově budou moci návštěvníci zavítat po celý den do otevřeného Kupeckého krámu. Chystáme také vernisáž výstavy Jiří Kubový - Ztracené obrazy v kostele sv. Maří Magdaleny. Exteriéry Mlýnského údolí jsou nadále přístupné bez omezení, interiér Mlýna Týniště čp. 27 se poprvé otevře 22. května a bude přístupný po oba květnové víkendy. Historickou vesnici mohou zájemci navštívit, s výjimkou pondělí, po celý týden a to vždy od 9.00 do 18.00,“  uvedla Ivana Mikulecká, ředitelka muzea v přírodě Zubrnice.

Muzeum v přírodě Vysočina návštěvníkům otevřelo expoziční areál na Veselém Kopci včetně přístupných interiérů již 8. května. Památková rezervace Betlém Hlinsko zůstává pro návštěvníky prozatím uzavřena, a to z důvodů nemožnosti prohlídky objektů bez průvodce a zároveň kvůli rozsáhlé rekonstrukci městské kanalizace.

„V květnu máme areál otevřený vždy od úterý do neděle, a to od 9.00 do 17:00 hodin. Koncem měsíce května si návštěvníci budou moci opět prohlédnout vodní olejnu, která prošla rekonstrukcí včetně nového vodního kola. Za provozu budou zahájeny opravy několika šindelových střech a jedné doškové krytiny, při kterých mohou návštěvníci přímo sledovat zručnost šindelářů a doškařů.  Na Den muzeí 18. května přivítají naše návštěvníky také zcela nové informační tabule, na hlavní prázdninovou sezónu chystáme i nové textové tabulky pro jednotlivé objekty. Budou v českém a anglickém jazyce a zájemcům nabídnou prostřednictvím QR kódů další zajímavosti“, upřesnila Magda Křivanová, ředitelka Muzea v přírodě Vysočina.

Hanácké muzeum v přírodě v Příkazích otevře své brány zájemcům poprvé v sobotu 15. května. Do konce měsíce bude otevřeno pouze během víkendů a to vždy od 10.00 do 16.00. "Návštěvníci uvidí základy, respektive kamenný podklad s hliněnou dusanou vrstvou mlatu, unikátní, téměř pět set let staré roubené stodoly, která bude do areálu Hanáckého muzea v příroděpřenesena ze Skaličky u Hranic. Od června budou jednotlivé roubené části postupně převezeny do Příkaz a stodola se začne na místě kompletovat. S průběhem řemeslných prací se tak mohou seznámit i návštěvníci muzea," uvedl Petr Vodešil, vedoucí Hanáckého muzea v přírodě.

Od soboty 15. května se plně otevírají i areály Valašského muzea v přírodě, včetně interiérů.

„Po čtyřměsíční přestávce se muzeum představí návštěvníkům v plné kráse! V chalupách přivítají návštěvníky tetičky a demonstrátoři, kteří budou jejich průvodci po areálu Valašské dědiny. Technické stavby na vodní pohon v Mlýnské dolině ožijí díky zručnosti našich mistrů. Samozřejmě bude také otevřen areál Dřevěného městečka. Formou výdejových okének se budou moci návštěvníci občerstvit a ochutnat valašské speciality. Přístupné jsou opět i naše stálé expozice v Sušáku, v Domě Pod Strání a Panské sýpce. V rámci Mezinárodního dne muzeí 18. 5. 2021 se mohou návštěvníci těšit na volný vstup do všech areálů muzea,“ pozval Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě.

Podrobnější informace k jednotlivým muzeím (včetně otevíracích dob, cen vstupného) naleznete na www.nmvp.cz.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 16.05.2021 09:45




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy