Noc divadel v ČR vstupuje do druhé dekády

Jedenáctý ročník Noci divadel se uskuteční tradičně třetí listopadovou sobotu – 18. 11. 2023, letos s podtitulem "HOŘÍ!”.


Největší divadelní svátek opět nabídne prohlídky, divadelní dílny, diskuse s tvůrci, představení a performance – zdarma nebo za symbolické vstupné. 

Noc divadel 2023 | Hoří!

“Inspirací pro letošní téma jsou dvě výročí, která se k letošnímu datu konání Noci divadel váží. Obě jsou spojená s českou první scénou, Národním divadlem. 18. listopadu 1883 bylo divadlo znovuotevřeno po požáru, který budovu zachvátil v prvním roce jejího fungování, 18. listopadu 1983 bylo divadlo otevřeno po rozsáhlé přestavbě a dostavbě jeho okolí. Jak je to však u Noci divadel zvykem, téma „HOŘÍ!“ je opět otevřené nejširšímu spektru interpretací a ztvárnění ze strany pořadatelů, a to především v kontextu současných výzev, jako je válka na Ukrajině, klimatická změna či další apely, které hýbou naší společností,” vysvětluje Martina Pecková Černá z Institutu umění – Divadelního ústavu, který akci koordinuje. 

Noc otevřených divadel a výjimečných zážitků již po jedenácté

V sobotu 18. 11. 2023 představí divadla po celé republice nabitý program. Noc divadel nabízí nevšední zážitky, jako jsou například workshopy pro děti i dospělé, prohlídky divadelních zákulisí, diskuze s herci, scénografy a režiséry a další formáty divadelních setkání, která v běžném programu nenajdete. Akce je součástí mezinárodního projektu European Theatre Night, který v roce 2008 odstartovala chorvatská Noc Kazališta. Myšlenka společného divadelního svátku se postupně rozšířila do více jak desítky evropských zemí. Přes 50 tisíc lidí v České republice najde každoročně třetí listopadovou sobotu cestu do divadla. Noc divadel v ČR je největší akcí v rámci European Theatre Night.

Ohlédnutí za uplynulými ročníky akce ve fotografiích a textech nabízí česko-anglická publikace Divadlo dnem i nocí, kterou je možné zakoupit v e-shopu PROSPERO

Změna termínu dvanáctého ročníku

Od roku 2024 se bude Noc divadel nově konat v sobotu, která je časově nejblíže Světovému dni divadla (27. března). V příštím roce tak termín noci otevřených divadel vychází na sobotu 23. března. O změně termínu bylo rozhodnuto na základě hlasování divadel zapojených v desátém ročníku Noci divadel. 

Webové stránky

Facebook

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 08.08.2023 14:18




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy