Obvinění několika lidí za prodej falešných vstupenek

Speciálnímu týmu „Tiket“ působícímu v Praze se po pouhých pár dnech od zahájení MS v hokeji 2024 podařilo odhalit několik prodejců falešných vstupenek.




Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy v souvislosti s konáním Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024 připravilo zcela nový a ojedinělý projekt týkající se podvodného prodeje vstupenek. Je to úplně poprvé, kdy policie zkouší tento způsob, kterým se chceme přiblížit veřejnosti a v okamžiku, kdy jsou lidé podvedeni jim přímo na místě nabídnout možnost ve velmi krátkém čase věc oznámit. Našim

cílem bylo zároveň bojovat proti samotným podvodníků a díky oznámení občanů zamezit v pokračování jejich protiprávního jednání a především se pokusit dopadnout pachatele.

Internetová kriminalita je v současné chvíli jedním z nejčastějších způsobů páchání protiprávního jednání a s ohledem na zkušenosti z posledních kulturních a sportovních akcí, které se v Praze konaly, jsme věděli, že právě MS v hokeji 2024 přiláká další podvodníky, kteří se budou snažit podvést mnoho lidí. Z tohoto důvodu kriminalisté z oddělení kybernetické kriminality spolu s dalšími odděleními připravilo projekt, který je zacílený právě na podvodný prodej falešných a opakovaně prodaných vstupenek. Již od prvního víkendu jsme věděli, že se nemýlíme a celý projekt má, smyl. Díky velmi usilovné práci specialistů na kybernetickou kriminalitu se během pouhých pár dnů podařilo rozkrýt několik větví, které je postupně, další operativně pátrací činností, přivedli na stopu konkrétních osob.

Do dnešního dne jsme přijali v Praze oznámení o bezmála šesti stech falešných vstupenkách na MS v hokeji, kdy celková škoda je vyčíslena na bezmála dva miliony korun. Kriminalistům se však během pouhých pár dnů podařilo objasnit zcela odlišné případy sériového prodeje falešných lístků.

Jako první kriminalisté odhalili dva muže z Prahy, kteří se „specializovali“ na prodej lístků na MS v hokeji 2024. Jednatřicetiletý a třicetiletý muž se při výslechu doznali k tomu, že se společně domluvili a následně vytvořili podle jedné originální vstupenky falzifikáty, které posléze nabízeli na prodejních inzertních portálech a osobně je předávali zájemcům v Praze, Středočeském kraji a v Plzni. Falešné vstupenky prodávali za přibližně 3 000 až 4 000,- Kč a celkem si na jejich prodeji vydělali přibližně 300 až 400 tisíc korun. Získané peníze používali pro vlastní potřebu. Kriminalistům se díky jejich velmi rychlému odhalení podařilo zajistit alespoň část peněz, které prodejem získali.

Druhý zcela odlišný případ kriminalisté taktéž odhalili po pouhých pár dnech od zahájení MS v hokeji. Pro třicetiletého muže si kriminalisté dojeli až do Jihočeského kraje, kde jej zadrželi. Díky velmi dobré práci se policistů podařilo zjistit, že muž se podvody s falešnými vstupenkami „živí“ již několik let. Zadržený prodával vstupenky nejen na MS v hokeji, ale také na další velké sportovní a kulturní akce. Jednalo se například o mezinárodní fotbalová utkání, biatlonové závody, koncerty Evy Farné, Andrea Bocelliho, skupiny Rammstein a mnoha dalších. Muž po dobu několika let vstupenky sám vytvářel, inzeroval a prodával. Peníze si nechával zasílat na vlastní účet a využíval i účty dalších osobPodvedení lidé jsou z celé České republiky a kriminalisté budou postupně rozšiřovat jeho trestní stíhání o další skutky. Všichni tři muži byli obviněni z trestného činu podvod

Během prvních několika dnů se podařilo zadokumentovat i mnoho falešných vstupenek, které směřovaly k muži z Vysočiny. Po vyhodnocení bylo zjištěno, že tento muž byl již pro stejnou trestnou činnost „ve hledáčku“ kriminalistů z Krajského ředitelství policie Vysočina. Námi zajištěné důkazy jim byly předány k společnému řízení a kolegové si tento případ v minulém týdnu realizovali a podvodníka zadrželi.

I přestože od prvního dne, kdy začalo MS v hokeji, informujeme občany o těchto podvodech a apelujeme na to, aby nekupovali vstupenky mimo oficiální prodejce, přesto jsme opět zaznamenali případy nákupu falešných vstupenek, pouhý den před zápasem, přes inzertní prodejní portály.

video falešné vstupenky a přijímání oznámení: www.uschovna.cz/zasilka/POYYRE3ZW5WF85CV-W2Z

S blížícím se koncem MS v hokeji roste zájem o vstupenky a také roste jejich cena, proto opět varujeme všechny občany, aby kupovali vstupenky pouze u oficiálních prodejců a neriskovali, že přijdou o své peníze!

videa: www.uschovna.cz/zasilka/POF6XW7FHW4FB3P5-8ME



kpt. Eva Kropáčová
23.5.2024 Související dokumenty MS24 obvinění muži.mp4
Velikost souboru:89,3 MB / formát MP4


Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024