Odhalení pamětní desky věnované dr. Miladě Horákové

Milada Horáková má od včerejšího dne v Praze 2 nové vzpomínkové místo. Pamětní deska byla odhalena na domě v Rumunské ulici 22, kde se politička narodila.


Slavnostního odhalení pamětní desky, věnované významné české právničce a bojovnici za práva žen dr. Miladě Horákové se kromě zástupců radnice Prahy 2 zúčastnil i Mgr. Filip Novák, místostarosta Klubu dr. Milady Horákové a zároveň ředitel Gymnázia Milady Horákové v Praze. 

„Praha 2 je bezesporu městskou částí, která je malá rozlohou, ale velká významem. Narodilo se zde a svůj život prožilo mnoho osobností. Jednou z nich, a troufám si říci, že pro naši novodobou historii jednou z nejvýznamnějších, byla právě Milada Horáková. V české historii bychom našli jen málo žen, které se tak výrazně angažovaly ve veřejném a politickém životě. Tato silná a nezlomná žena, se narodila právě v tomto domě,“ uvedla v rámci slavnostního odhalení starostka Prahy 2 Alexandra Udženija.

Milada Horáková k Praze 2 neodmyslitelně patří. Narodila se na Královských Vinohradech, pokřtěna byla v kostele sv. Ludmily a s rodiči bydlela v dnešní Rumunské ulici. Studovala vinohradské gymnázium v Korunní a po vyloučení ze studií dívčí lyceum ve Slezské. Proto se také zdejší radnice k odkazu dr. Milady Horákové dlouhodobě hlásí.

Městská část Praha 2 k příležitosti dnešního slavnostního odhalení pamětní desky vydala také publikaci „Milada Horáková a Královské Vinohrady“, jejímž autorem je již zmíněný Mgr. Filip Novák.

Každoročně si památku Horákové radnice symbolicky připomíná na Vyšehradském hřbitově. V roce 2018 odhalila Praha 2 v zahradě Ztracenka pomník obětem dvou totalitních režimů, nacistického a komunistického, jejichž symbolem je právě rodačka z Prahy 2, dr. Milada Horáková. O dva roky později, v roce 2020, pak radnice představila občanům výstavu k jubileu 30 let činnosti Klubu dr. Milady Horákové a připojila se také k manifestu občanského sdružení Dekomunizace. Osobnosti dr. Milady Horákové se také obsáhle věnuje Encyklopedie Prahy 2.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy