Open Air koncert České filharmonie se vrací na Hradčanské náměstí

Po dvou letech, kdy první český orchestr musel kvůli pandemickým restrikcím uzavřít svou sezonu na Státním zámku Sychrov, se tradiční Open Air koncert České filharmonie, věnovaný památce Jiřího Bělohlávka, vrací na Hradčanské náměstí.


Britský dirigent Wayne Marshall, který se s prvním českým orchestrem poprvé setkal již na Open Air koncertu v roce 2017, připravil program v duchu jazzových, filmových a muzikálových inspirací. Sólistou večera je vynikající houslista a koncertní mistr České filharmonie Jan Mráček, jenž vloni získal Cenu Jiřího Bělohlávka. Další, v pořadí čtvrtou Cenu Jiřího Bělohlávka pro umělce do třiceti let v průběhu večera předá Anna Fejérová. I letošní Open Air koncert bude mít benefiční rozměr. Česká filharmonie se připojí k veřejné sbírce Člověka v tísni SOS Ukrajina. Koncert, který se koná ve středu 22. června od 20.15 hodin a na který je pro veřejnost vstup volný, v přímém přenosu vysílá Česká televize na programu ČT art. Večerem provází Marek Eben.

Open Air koncert otevře brilantní předehra z muzikálové operety Candide Leonarda Bernsteina. Spolu s ní zazní suita vytvořená ze třech tanečních epizod Bernsteinova muzikálu On the Town, válečné romantické komedie o třech námořnících na jednodenní dovolené v New Yorku. Od Bernsteinova vzoru George Gershwina Česká filharmonie provede Američana v Paříži, který je ovlivněn Gershwinovým pobytem ve francouzské metropoli, kam odjel studovat k Maurici Ravelovi, a Kubánskou předehru, jejímž předobrazem byla jeho dovolená v Havaně. Kuba a její původní žánr danzón, smyslný tanec plný nostalgie i radosti, inspirovaly i Artura Márqueze, jednoho z nejznámějších mexických skladatelů současnosti. Na Open Air koncertu na Hradčanském náměstí zazní jeho Danzón č. 2, který potěší všechny milovníky původní mexické hudby a temperamentních tanců. Skladba Across the Stars Johna Williamse zase udělá radost především fanouškům filmové série Hvězdné války. Z vesmírných dálav i z Mexika do prostřední rumunských a maďarských kapel posluchače v závěru koncertu přenesou Cikánské melodie Pabla de Sarasateho.

Své virtuózní umění v Cikánských melodiích předvede loňský laureát Ceny Jiřího Bělohlávka a držitel mnoha dalších ocenění Jan Mráček, který jako sólista vystoupil s mnoha světovými a téměř všemi českými orchestry. Působí i jako koncertní mistr České filharmonie, kam ho přivedl právě Jiří Bělohlávek. Od ledna 2008 je členem Lobkowicz Tria, s nímž v roce 2014 získal třetí cenu na Mezinárodní soutěži komorní hudby Antonína Dvořáka a v září téhožroku první cenu a cenu publika na Mezinárodní hudební soutěži Johannesa Brahmse v rakouském Pörtschachu. V roce 2016 vydal kritiky oceňované CD s kompletním houslovým dílem Antonína Dvořáka pro švýcarské vydavatelství Onyx s Českým národním symfonickým orchestrem pod taktovkou Jamese Judda a s klavíristou Lukášem Klánským. Jan Mráček hraje na housle italského houslaře Carla Fernanda Landolfiho vyrobené v Miláně roku 1758, které mu zapůjčil Peter Biddulph.

Britský dirigent, varhaník a klavírista Wayne Marshall je světově známý pro svou uměleckou všestrannost při práci s taktovkou i klaviaturou. V letech 2014–2020 působil jako hlavní dirigent Symfonického orchestru Západoněmeckého rozhlasu v Kolíně nad Rýnem, v roce 2007 se stal hlavním hostujícím dirigentem Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi. Je uznávaným interpretem Gershwina, Bernsteina a dalších skladatelů 20. století. K jeho největším dirigentským úspěchům poslední doby patří například debut s Berlínskými filharmoniky a Martinem Grubingerem či inscenace Porgy and Bess v Theater an der Wien. V roce 2018 byl jedním z hlavních aktérůpři oslavách sta let od narození Leonarda Bernsteina. Kromě koncertní činnosti se Wayne Marshall zabývádirigováním operních představení. Po celém světě (i v online prostoru) účinkuje také jako varhaník a šíře jeho repertoáru je pozoruhodná. Jako varhaník i dirigent má za sebou množství nahrávek, především hudby 20. století. Je držitelem mnoha významných ocenění, z nichž nejdůležitější je Řád britského impéria, který mu byl udělen v roce 2021.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy