Oslavte s námi genialitu skladatele Jamese Tenneyho: Od neurčitosti k mikrotonalitě

Oslavte hudební odkaz amerického avantgardního skladatele Jamese Tenneyho, jehož tvorba překračovala běžné hranice žánrů a stylových kategorií. Představíme jedenáct Tenneyho klíčových děl, která odrážejí jádro jeho skladatelského myšlení a zájmu o akustiku, formu či propracovanost. Nezmeškejte tento neopakovatelný hudební zážitek!


V letošním roce vstupujeme do víru neuvěřitelného hudebního odkazu amerického skladatele Jamese Tenneyho (1934-2006), který svou tvorbou překračoval běžné hranice žánrů a stylových kategorií. Jako jedna z hlavních postav avantgardy druhé poloviny 20. století spojuje ve svých skladech mnoho různorodých prvků. Přijďte společně s námi oslavit tuto výjimečnou osobnost, která zanechala nesmazatelnou stopu nejen v hudbě, ale také v myslích a srdcích mnoha dalších umělců po celém světě.

Tenneyho tvorba zahrnuje počítačovou hudbu, neurčitost, generativní systémy, náhodu, mikrotonalitu, minimalismus, syntézu, magnetofonovou hudbu a mnoho dalších. Jeho skladby a umělský vyjadřovací prostor ukazují, že žádná žánrová škatulka nebyla pro něj dostatečně široká. Své dílo neustále rozvíjel ve spolupráci s dalšími významnými hudebníky a osobnostmi, jako byli například John Cage, Philip Glass, Harry Partch, Steve Reich, Terry Riley nebo La Monte Young.

Při této ojedinělé příležitosti vám představíme jedenáct Tenneyho klíčových děl, která jsou vytisknutá na unikátních pohlednicích. Každá karta představuje samostatné dílo, které mají instrumentalisté naživo interpretovat. Všechny skladby svým obsahem odrážejí jádro Tenneyho skladatelského myšlení a reflektují celou paletu jeho zájmu o akustiku, formu nebo propracovanost jednotlivých hudebních gest.

Speciálně pro vás se tak otevírají dveře do fascinujícího světa Tenneyho tvořivosti, který stojí na pomezí avantgardy, intuitivního cítění a neotřelých myšlenek. Ponořte se do bohaté tapisérie skladeb, které odrážejí celý životní příběh umělce, který přijal rozmanitost, prolomil bariéry a zanechal trvalou stopu v avantgardní hudbě. Zúčastněte se této nezapomenutelné oslavy velmi osobitého a výjimečného skladatele, který ve své tvorbě ukázal nekonečnou škálu možností, které hudba nabízí.


ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy