Otevíráme Muzeum literatury

Památník národního písemnictví po téměř sedmdesáti letech opouští své tradiční prostory ve Strahovském kláštere a stěhuje se do nového sídla v Praze-Bubenči.


Jako Muzeum literatury otevírá své sbírky veřejnosti a část z nich představuje ve stálé expozici Rozečtený svět.

Kromě výstavních prostor návštěvníci v muzeu najdou také studovny, badatelská pracoviště, dílnu pro děti a sál pro doprovodné programy. Bývalou Petschkovu vilu navíc obklopuje rozlehlá zahrada.

Rukopisy, archiválie, výtvarná díla i knihy doplněné o díla současných audiovizuálních umělců – nová stálá expozice Muzea literatury umístěná v deseti sálech reprezentuje českou literaturu od národního obrození až do roku 1989. V jednotlivých částech expozice se střídají šířeji pojatá témata s monograficky zaměřenými pohledy na tvorbu jednoho autora či na konkrétní literární dílo, jako v případě výtvarníka, grafika a spisovatele Josefa Váchala, pozapomenuté autorky Milady Součkové, básníka Otokara Březiny či kanonického Máje Karla Hynka Máchy. Šířeji uchopené expozice nabízejí kurátorský pohled na tradiční literární témata, a reflektují tak národní obrození, české literární „nebe“, dekadenci a modernismus, literární kritiku či samizdat.

Vystavené archivní materiály a vzácné rukopisy se budou v průběhu trvání expozice nahrazovat dalšími exponáty z fondů Památníku tak, aby vynikl princip proměnlivosti literatury a jejího vnímání v různých kontextech. Jako průvodce expozicí slouží digitální katalog s rozšiřujícími informacemi a průvodcem pro děti, katalog rovněž upozorňuje na nejzajímavější exponáty. Autorkou konceptu stálé expozice Muzea literatury je Alena Petruželková a kurátorsky se na ní podílelo devět autorů.

Součástí nově otevřeného muzea je také Malá galerie určená ke krátkodobým výstavním projektům. První z nich je výstava Nejkrásnější české knihy roku 2021, která bude otevřená do března příštího roku. 

V zahajovacím týdnu od 19. do 23. října je vstup do Muzea literatury včetně doprovodného programu volný. V rámci doprovodných programů proběhne několik komentovaných prohlídek stálou expozicí pro děti i dospělé a tvořivé dílny s ilustrátory. V pátek večer rozezní muzeum poetický koncert Petra Borkovce & Tarnovského, v sobotu odpoledne se koná performance Pět knih Venduly Tomšů a Iana Mikysky.

Více informací na webové stránce muzeumliteratury.cz.

ČNSO studio

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy