Památník Terezín se znovu otevírá pro veřejnost

Památník Terezín včetně všech svých návštěvnických prostor a výstav se dne 12. května 2021 znovu otevřel pro veřejnost.


„Reagujeme tak na rozhodnutí vlády, které se týká rozvolnění podmínek pro provoz muzeí a galerií. Jsme velice rádi, že budeme moci po více než čtyřech měsících opět přivítat návštěvníky. Kromě stálých expozic čekají na své první návštěvníky v tomto roce také tři nové výstavy. Samozřejmostí jsou přijatá opatření, která odpovídají platným hygienickým nařízením. Vzhledem k faktu, že se velká část návštěvních prostor nachází ve venkovním prostředí, můžeme nabídnout návštěvníkům z hlediska možnosti přenosu nákazy bezpečné podmínky. Rád bych k nám tímto co nejsrdečněji pozval všechny zájemce o historii na návštěvu,“ uvedl ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek.  

TEREZÍN – Po více než čtyřech měsících se brány Památníku Terezín opět otevřou pro veřejnost. Dosud nejdelší nucená uzavírka areálu trvala od 18. prosince 2020. Většina zaměstnanců docházela v mezidobí nadále do práce, neplatilo to však samozřejmě pro zaměstnance v přímém návštěvním provozu, kteří museli zůstat doma. Někteří ze zaměstnanců přešli opět na práci z domova. Průvodci a lektoři vzdělávacího oddělení se naplno vrhli do virtuálních prohlídek, kterých během tohoto dlouhého období absolvovali několik stovek. Projekt virtuálních prohlídek a získání kompetencí k práci ve virtuálním prostředí pro naše zaměstnance byl jedním z mála pozitiv, které období uzavírky přineslo.  

V souladu s rozhodnutím mimořádného jednání vlády ze dne 6. května 2021 rozhodl ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek znovuzahájit návštěvnický provoz Památníku od 12. května. Aktuální podmínky pro návštěvníky jsou stanoveny rozhodnutím vlády a spočívají zejména v omezení kapacity objektu a dočasné absenci skupinových prohlídek. Další podmínky zůstávají pro návštěvníky i zaměstnance Památníku prakticky již od první vlny pandemie koronaviru na jaře 2020 nezměněny a jejich základem je dezinfekce rukou, ochrana dýchacích cest a dodržování dvoumetrových rozestupů. V praxi to bude znamenat, že u vstupu do všech objektů budou pro návštěvníky k dispozici bezkontaktní stojany s dezinfekcí a nouzový návštěvní řád. Vstup bude umožněn pouze se zakrytím dýchacích cest, přičemž personál bude upozorňovat na nutnost hygieny rukou a na dodržování rozestupů. Nadále platí zákaz konzumace potravin uvnitř objektů Památníku. Do vnitřních muzejních prostor může vstoupit najednou maximálně 40 osob, což odpovídá 1 osobě na 15 m2. Všichni zaměstnanci jsou vybaveni ochrannými prostředky a jsou připraveni být návštěvníkům s dodržováním všech nastavených opatření nápomocni. 

Pro návštěvníky jsou připraveny tři nové výstavy. V předsálí kina v Malé pevnosti se koná výstava koláží Vladimíra Noska s názvem Fragmenty, nyní ve čtvrtek 13. května pak bude v předsálí kina Muzea ghetta zahájena online vernisáží na YouTube kanálu Památníku Terezín výstava se židovskou tématikou od výtvarníka Marka Podwala Kadiš pro Dabrowu Bialostockou, obě výstavy budou k vidění do 31. května tohoto roku. 

Až do konce hlavní návštěvnické sezony, tedy do 31. října 2021, bude také pro návštěvníky otevřena výstava Jiřího Sozanského Pevnost. Ústřední výstava tohoto roku je připomínkou legendární výstavy Jiřího Sozanského a dalších 6 výtvarníku z roku 1980.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
14.05.2021 09:40




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy