Park na Karlově bude mít nové umělecké dílo

Praha 2 ho hledá i za pomoci odborníků v architektonické soutěži.


Městská část Praha 2 vyhlásila výtvarně-architektonickou soutěž o návrh na umělecké dílo, které by mělo oživit prostor parku na Karlově u Novoměstských hradeb. Záměr schválili radní městské části Praha 2 na svém jednání v minulém týdnu. Soutěžící mohou své návrhy do otevřené jednofázové projektové soutěže podávat do 15. září 2023. V porotě zasednou umělci jako Vladimir Brož „Vladimir 518“ a Josef Bolf nebo architekt Petr Janda.

„Karlovské předmostí se řadí mezi okouzlující a jedinečné části Prahy 2, oplývající atmosférou staré Prahy. Parčík, kde bude instalováno dílo, nabízí krásný výhled na Nuselské údolí a Vyšehrad, což dodává tomuto místu zvláštní kouzlo. Nicméně, nezanedbatelným faktorem tohoto prostoru je Nuselský most, který zde má svůj výrazný vliv. Proto je důležité, aby navrhované umělecké dílo zapadalo do tohoto prostředí a přispívalo k vytváření inspirativní atmosféry pro návštěvníky. Dílo by mělo být originální, esteticky působivé a vytvářet také praktickou a funkční hodnotu pro návštěvníky parku,“ říká Jan Recman, místostarosta pro oblast životního prostředí, výstavby a územního rozvoje.

Předmětem soutěže je najít nejlepší umělecké dílo – tedy nejlepší řešení umělecké intervence v Parku na Karlově, v části parku mezi ulicí Horská a Novoměstskými hradbami, konkrétně na pozemcích parc. č. 2463/1, 2463/3 a 1447/5, k. ú. Nové Město (727181). Soutěž se vypisuje jako otevřená, anonymní a jednofázová, a soutěžní návrhy bude hodnotit porota složená ze zástupců městské části a nezávislých odborníků.

Cílem soutěže, která je financována z programu hl. m. Prahy Umění pro město, je podpora současného umění, které dotváří kvalitní veřejný prostor. Vítězný návrh, který by měl proto zohlednit zejména historický potenciál místa a přispět k zachování genia loci a zatraktivnění celé lokality, bude součástí připravovaného projektu revitalizace a úpravy parku mezi ulicí Horská a Novoměstskými hradbami na Karlově.

Veškeré informace o soutěži, zadání, cenách a termínech jsou přístupné na webu: https://crea-tura.com/parknakarlove.

Návrh revitalizace parku respektuje historii i charakter místa, a zároveň umožní soudobé využití. Zapojením do systému zelené infrastruktury by tak v samém centru města mohla vzniknout rozsáhlá a ucelená odpočinková zóna, která by propojila park Folimanka s volnočasovým areálem Jammertal, park Horská a Zahradu Ztracenka s parkem na Karlově.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy