Praha 14 má nové sportoviště – unikátní bikepark

Praha 14 každoročně investuje miliony korun do rozvoje hřišť, sportovních ploch, školských budov i volnočasových aktivit pro děti.


Nové, svého druhu unikátní pražské sportoviště, radnice právě dokončila na Jahodnici.

Na ploše o 35 tisících metrech čtverečních (za TJ Kyje), kde historicky končily navážky z výstavby blízkých bytových domů, a ještě donedávna ji „zdobily“ pouze náletové dřeviny, vyrostl nový park nejen pro bikery.

„V polovině června bylo sportoviště dokončeno. Veřejnosti jej zpřístupníme začátkem července. Slavnostní otevření s doprovodnou zábavnou akcí se uskuteční 4. září 2021,“ uvedla místostarostka městské části Prahy 14 Mgr. Irena Kolmanová, do jejíž gesce mimo jiné spadá i životní prostředí a budování herních či sportovních ploch.

Park nabídne hliněné a jílové překážky pro pumptrack s jízdním povrchem z mletého vápence, a to v různých úrovních složitosti. Na své si zde přijdou jak zkušení jezdci, tak začátečníci i děti.

„Pumptrack je poslední dobou velmi oblíbeným sportovištěm. Vzhledem ke konceptu od nejjednoduššího okruhu přes překážky zaměřené na udržení rovnováhy až po cílovou jump lajnu, vše zapadá do sebe,“ řekl známý český biker Michal Maroši, který se na výstavbě jahodnického bikeparku osobně podílel.

Dalšími součástmi revitalizované plochy je dětské hřiště, zázemí pro občerstvení a sociální zařízení, dvě platformy s vyhlídkami na dráhu či mlatové cesty, které mohou lidé využívat k procházkám.

„Samozřejmostí je také doplňkový mobiliář, jako jsou například lavičky či odpadkové koše. Vstup do areálu je zdarma,“ dodala místostarostka Kolmanová.

Nedílnou součástí projektu je rovněž úprava zeleně – tak, aby odpovídala novému způsobu využití území. Kromě několika druhů trávníků byly v parku vysázeny trvalky, dále 840 keřů a více než stovka různých druhů stromů. Počítá se rovněž s výsadbou bezmála dvou tisíc kusů cibulovin.

„Chtěli jsme, aby byl park hezký a dělal radost nejen při sportování. Co se zeleně týká, finální stav zatím samozřejmě viditelný není. Zeleň se musí uchytit, dorůst, některé druhy rostlin se navíc budou osazovat později s ohledem na jejich vegetační potřeby,“ uvedla místostarostka Kolmanová.

Předpokládané náklady na výstavbu bikeparku dosáhnou k 28 milionům korun, přičemž velkou část z nich pokryje dotace od Magistrátu hl. m. Prahy.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 11.07.2021 09:50




0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy